Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: ha vérnyomásproblémái vannak, ma vigyázzon magára!

hoseg_szedules

Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is.

Az időjárás-érzékenyek nehezen viselik a sokadik hőhullámot, még annál is jobban, mint az előző forró időszakok alatt tapasztalták. Ha ön is tapasztal fejfájást, alvászavarokat vagy ingerlékenységet, akkor ön is érintett lehet! Nézzen meg itt tanulságos eseteket a Meteo Klinika praxisából!

Csütörtökön fronthatás nem érvényesül a Kárpát-medence területén, de kissé tovább fokozódik a kánikula, ami komoly megterhelést jelent szervezetére. Amennyiben fokozottan érzékeny, akkor napközben fáradtság- és tompaságérzetet tapasztalhat, az összpontosító-képessége is romolhat. Helyenként az éjszakák sem hoznak megfelelő felfrissülést, főleg a nagyvárosokban lehet jellemző az alvászavar. Fejfájás, vérnyomás-ingadozás is többeknél felléphet, a déli órákat hűvös helyen töltve azonban kivédheti ezeket a tüneteket.

Harmadfokú hőségriasztást adott ki az ország egész területére szerdán nulla órától péntek éjfélig az országos tisztifőorvos.

A nagy melegben sok folyadékot veszíthet, ami komoly veszélyeket rejt magában, ezért elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék-utánpótlás. A cukros üdítők, koffeines italok helyett válassza a hűs limonádét, a frissítő zöldteát, mentával ízesített gyümölcsleveket. Étkezés során is pótolhatja a kiizzadt vizet hideg gyümölcsleves, lédús zöldségek formájában, a dinnye is kitűnő erre a célra. Kerülje a nehéz, zsíros, fűszeres ételeket, a vörös húsokat, puffasztó hüvelyeseket; inkább salátákat, halat fogyasszon!

Balesetveszély:

A közlekedésben a meleg miatti szétszórtság, bágyadtság növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát. Tartson gyakran pihenőt, ilyenkor frissítse fel magát! A járművek belseje percek alatt felforrósodhat, ne hagyjon kisgyerekeket és állatokat az utastérben még rövid időre se!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: meteoklinika