Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: ha vérnyomásproblémája van, vagy szívbeteg, legyen ma óvatos!

nyár, hőség, kánikula

Csütörtökön frontmentes marad az idő, azonban fokozódik a kánikula. Egyre többeknél jelentkezhetnek alvásproblémák.

Csütörtökön már szinte országos lesz a kánikula, aminek a strandolók bizonyára örülnek. Sokakat azonban rendkívül megterhel az újabb hőhullám, egyre több az ingerlékeny, türelmetlen ember.

Az újabb a hőség egyre inkább kimeríti a szervezetet. Front nem érkezik, melegszik az idő, helyenként már a 35 fokot is eléri a hőmérséklet. A folyamatos terhelés rendkívül igénybe veszi testünket. Leginkább a szívbetegek, az idősek, és a vérnyomáspanaszokkal élők veszélyeztetettek, de ez a rendkívüli hőhullám akkor is megterhelő, ha nem tartozik az említett csoportba. Ön is tapasztalhat alvászavarokat, fejfájást, fáradtságot, tompaságot, ráadásul a következő napokban sem várható, hogy mérséklődnek ezek a tünetei.

A koncentrálóképessége is jelentősen csökken, illetve bizonyára tapasztalta, hogy a forró napokon ingerlékenyebb, türelmetlenebb a megszokottnál. Próbáljon kikapcsolódni, illetve a napirendjét is tervezze meg, és akkor elkerülheti a váratlan meglepetéseket.

Most is nagyon fontos az izzadás során elvesztett folyadék pótlása: ásványvíz, gyümölcstea, limonádé a legjobb választás, a cukros üdítők, az alkohol ilyenkor tilos! Étkezése során is a könnyű ételeket, gyümölcsleveseket, salátákat részesítse előnyben - a zsíros, fűszeres fogások nagymértékben megterhelik a gyomrát! Az ásványi sókat is pótolni kell, erre kiváló megoldás például a dinnye: amellett, hogy kitűnő szomjoltó, fogyasztásával az ásványi sók pótlásáról is gondoskodhat.

Olvasson tovább! Erős izzadás: ilyen, amikor tumor okozza

Szabadtéri tevékenységek:

Kisgyermeket, csecsemőt tilos a tűző napra vinni! Fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye is, viseljen világos színű, szellős ruházatot, valamint kalapot, napszemüveget! A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul.

Az időjárás-érzékenyek különösen nehezen viselik nem csak a szélsőséges, hanem akár a lassú változásokkal terhelt időjárást is. Ha ön is tapasztal kisebb-nagyobb tüneteket ezekben az esetekben, akkor ön is érintett lehet! Nézzen meg itt tanulságos eseteket a Meteo Klinika praxisából!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: meteoklinika