Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: ízületi fájdalmak és görcsös fejfájás - ezt hozza a kedd

fejfájás

Reggel erős kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, napközben pedig egyéb tünetek léphetnek fel.

Kedden nem érvényesül markáns fronthatás térségünkben, marad a nyugodt idő. Reggel viszont kifejezetten hűvös lesz, de napsütés hatására gyorsan melegszik a levegő, és a hőérzete a délelőtt folyamán gyorsan javul. Ez azt jelenti, hogy akár 15-20 fokos is lehet a pár órán belül mért hőmérséklet-különbség, a melegedés pedig egyre több tünetet válthat ki!

Ha a melegfrontra fokozottan érzékenyek körébe tartozik, akkor akár migrént, fejfájást is tapasztalhat. Emellett akár alvászavar, napközbeni fáradékonyság és koncentrálási problémák is ronthatják a munkavégző-képességét, várhatóan nagyobb erőfeszítésekre lesz szükség a feladatok megoldása esetén. A napsütés azonban pozitívan hat a teljesítőképességre, ellensúlyozza a panaszokat. A koncentrálóképessége jelentősen romolhat, és emiatt a munkahelyén is romolhat a teljesítőképesség.

Emellett még a hidegfrontra fokozottan érzékenyeknél is jelentkezhetnek enyhébb görcsök, többek között izomgörcsök, hasi görcsök, de akár görcsös fejfájás is. Ezek jellemzően már szerdától megszűnnek, nem lesznek gyakoriak.

Többfelé nagy lesz a napi hőingás, a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőkre nehéz nap vár. Amennyiben az említett csoportba tartozik, akkor próbálja fokozottan kímélni magát, és minden lehetőséget megragadni a pihenésre. A fizikai megterhelést, sportolást is kerülje, a tartós stresszmentesség pedig a következő napokban is ajánlott.

Amennyiben kopásos eredetű ízületi bántalmakkal küzd, akkor szintén ajánlott arra készülnie hogy a panaszai erősödnek a reggeli órákban.

UV:

A naposabb vidékeken az UV-sugárzás általában megközelíti a nagyon erős fokozatot. Érzékeny bőrűként legalább 50-as faktorszámú naptejet használjon még akkor is, ha nem kifejezetten napozik, hanem csak hosszabb időt tölt a szabadban. A déli órákban mindenkinek ajánlott védekezni a káros sugarak ellen.

Olvasson tovább! Hasfájás és hasi görcs - ebből tudhatja, ha mentőt kell hívni!

Pollen:

Az allergiahelyzet a következő napokban ismét romlásnak indul, a parlagfű már egyre több panaszt okozhat!

Az időjárás-érzékenyek különösen nehezen viselik a napról napra jelentősen változó időt, és most ismét egy újabb hőhullám vár ránk a következő napokban! Ha rosszulléteket, ingerlékenységet vagy fáradékonyságot tapasztal magán ezekben az esetekben, akkor ön is érintett lehet! Nézzen meg itt tanulságos eseteket a Meteo Klinika praxisából!

Forrás: meteoklinika