Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: vérnyomáspanaszokkal és szívproblémákkal jön a péntek

szívbetegség

Pénteken még nem ér el minket front, ismét tetőzik a hőség. Gyakoriak lehetnek a koncentrálási panaszok, fáradékonyság, ingerültség léphet fel.

Pénteken még frontmentes marad az idő, de egy közelgő hidegfront előtt ismét nagyon meleg légtömeg érkezik térségünkbe, tetőzik a kánikula. Délen, délkeleten 36, 37 fokot mérhetünk, és a szél sem hűsít, hiszen ez szállítja a forró levegőt! Kellemesebb idő csak északnyugaton lehet, de a 30 fokot ott is elérheti a hőmérséklet. A hőhullám ismét nagyon meleggel zárul tehát.

Maga a forróság is okozhat az arra érzékenyeknek fejfájást és vérnyomáspanaszokat, az országos hőségben pedig szinte mindenki tapasztalhat majd kellemetlen tüneteket. A szívbetegek a legveszélyeztetettebbek, a hőguta, a napszúrás és a kiszáradás kockázata pedig mindenkit fenyeget! A közelgő markáns változás még erősebb terhelést jelent majd az eddigi igénybevételre halmozva!

Ilyenkor nagyon gyakori a vérnyomás-ingadozás és keringési problémák, emellett nem ritka a migrénes fejfájás sem. A tünetekre jellemző, hogy sokszor estére sem mérséklődnek számottevően, ezzel együtt pedig a pihenésre szánt órákat is rendkívül megkeserítik. Másnap pedig a kialvatlanság és a fáradtság hátráltatja a mindennapi tevékenységünket - fontos tehát, hogy tartósan megszabaduljunk ezektől a veszélyeket is rejtő kellemetlenségektől.

Estétől nyugaton a növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. Ekkor már a görcsös panaszok erősödhetnek fel, hidegfronti hatás kezdődik, ami a következő napok humánmeteorológiai helyzetét is meghatározza majd.

Szabadtéri:

A déli órákban tartózkodjon hűvös helyen, a lakást is sötétítse be, mert nagyon gyorsan átmelegszik! Pihenjen sokat, kerülje a nehéz fizikai munkát, a sportokat! Lehetőség szerint minél korábban végezze el a bevásárlást, a ház körüli, kinti munkákat, a legmelegebb órákat inkább pihenéssel töltse. Fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye.

Pollen:

A pollenterhelés eléri a heti maximumát, a csalánfélék és a pázsitfűfélék mellett már a parlagfű is okozhat tüneteket amennyiben erre érzékeny. Különösen a délutáni órákban lesz ez jellemző, ezért allergiásként a szabadtéri munkát, sétát, sportot inkább a kora reggeli órákra időzítse.

A fejfájás okai meglepőek is lehetnek - kattintson tovább!

Légszennyezettség:

A levegőminőség romlik, a nagyvárosokban az ózonkoncentráció emelkedhet meg.

Balesetveszély:

A közlekedésben a meleg miatti szétszórtság, bágyadtság is növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát. Tartson gyakran pihenőt, ilyenkor frissítse fel magát! A járművek belseje percek alatt felforrósodhat, ne hagyjon kisgyerekeket és állatokat az utastérben még rövid időre se!

Az időjárás-érzékenyek különösen nehezen viselik a hőséget, illetve az azt lezáró, közeledő frontot is! Ha nehezen viseli a légkörben zajló markáns, vagy akár kisebb változásokat is, akkor Ön is érintett lehet! Nézzen meg itt tanulságos eseteket a Meteo Klinika praxisából!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: meteoklinika