Ezeket látta már?

A fia kezében volt az élete: újraélesztette anyját egy huszonéves fiú

omsz, újraélesztés, mentők, veddészreamentőt, sürgősségi

A mentők gyors segítségét kérték ahhoz a 45 év körüli nőhöz, aki nyírteleki otthonában lett rosszul főzés közben.

Az asszony minden előzetes panasz nélkül esett össze a tűzhelynél, amit észrevett a fia és azonnal a segítségére sietett, majd mentőt hívott - számol be az esetről közösségi oldalán az Országos Mentőszolgálat.

"A rutinos mentésirányító instrukció szerint a bejelentő megvizsgálta saját édesanyját, aki már nem lélegzett. Egy percig sem esett pánikba, a telefonon kapott utasítások alapján rögtön megkezdte az anyja újraélesztését. A Rakamazi Mentőállomás egyik egysége épp akkor haladt át Nyírteleken, ezért a helyszínre riasztották a nyíregyházi esetkocsival együtt. Néhány perc alatt helyszínre értek és emelt szinten folytathatták az életmentést, ami az időben megkezdett mellkasi nyomásoknak köszönhetően végül sikerre vezetett és a beteget stabil állapotban szállíthatták kórházba a mentők. Mielőbbi felépülést kívánunk, az életmentésben résztvevőknek gratulálunk!" - írják.

Újraélesztés a strandon: ezt tegye, ha baj van >>

Melyek az újraélesztés lépései és hogyan használjuk a defibrillátort?

Mellkasi nyomás, bal karba sugárzó fájdalom, hátfájás, légszomj, hányinger, verejtékezés – ez a szívinfarktus 6 legjellemzőbb tünete. De ha ezeket érezzük, már baj van. Mihez kezdjünk?

Újraélesztés: 30 nyomás, 2 fújás

Először is hagyjuk abba, amit csinálunk: álljunk félre az autóval az úton, tegyük le azt, ami a kezünk ügyében van, és azonnal hívjunk mentőt, vagyis a 104-et. Minél hosszabb idő telik el ugyanis a hezitálással, annál nagyobb szívizom-terület hal el. Arra pedig kevés az esélyünk, hogy később pont egy olyan ember mellett esünk össze, aki újra tud minket éleszteni.

De mit tegyünk, ha valaki összeesik mellettünk, mert leállt a szíve? Azonnal meg kell kezdeni az újraélesztést! 30 mellkasi nyomást végzünk, majd jön 2 fújás az orrba vagy szájba. Ezt jegyezzük meg: 30 nyomás/2 fújás

A befújást el is hagyhatjuk, a lényeg a szív újraindítása a mellkas kompresszióval. A műveletet addig végezzük, amíg a beteg magához nem tér, vagy meg nem érkezik a mentő. Egyszerűen hangzik? Kivitelezni azonban kevesen merik, ezért is történhet meg az, hogy évente 25 ezer infarktusos esetből 5500 halállal végződik.

Hol lehet megtanulni az újraélesztést?

Egy elsősegély tanfolyamon vagy az Országos Mentőszolgálat internetes videójából bárki elsajátíthatja. És egy igazi, szakmai tipp: ha bizonytalanok vagyunk, és egyedül végezzük az újraélesztést, dúdoljuk vagy kapcsoljuk be a Bee Gees-től a Stay in alive című slágert, ez ugyanis a mellkasnyomás tökéletes ritmusa.

Miután meggyőződött arról, hogy a beteg eszméletlen, és nem áll fenn veszélyforrás (autó, gázszivárgás, stb.) kiáltson segítségért. Utasítson egy járókelőt, hogy hívja a mentőket a 104-en, újraélesztéshez.

Így kezdje el az újraélesztést

1. Győződjön meg, hogy a beteg szájában nincs akadályozó tárgy, esetleg hányadék, vagy a beteg nyelve nem esett-e hátra.

2. A beteg fejét az áll megdöntésével picit döntse hátra, így megnyitja a száj-, vagy orrbefújáshoz a légutat.

3.Helyezze egymásra a két tenyerét, ujjait kulcsolja össze.

2. Az alsó tenyerét tegye a mellkas közepére úgy, hogy az éle középre essen.

3. Feszítse meg ezt a kéztartást, a könyöke ne hajoljon be, vállból, felsőtestből indítsa mindig a nyomást. Ez azért is fontos, mert így kevésbé fog elfáradni.

4. Nyomja le a mellkast kb. 5cm mélyre – 30-szor, kicsivel gyorsabb ritmusban, mint ahogy a másodperceket számolja.

5. Most hagyja abba a mellkasnyomást és fújjon be 2-szer a beteg szájába, vagy orrába

6. Ha ezután sem kezdett el lélegezni, nem tért magához, ismételje meg a 30 nyomást, 2 fújást addig, amíg a mentő meg nem érkezik.

Forrás: OMSZ