Ezeket látta már?

Bemutatkozott a gerincsebészeti robot Magyarországon is

Medtronic Mazov robotrendszer, gerincsebészeti robot, gerincbetegség, műtét

2022. szeptember 2-3.-án Mátrafüreden megrendezett Magyar Gerincgyógyászati Társaság 2022. évi Tudományos Ülésének fő eseménye volt az új gerincsebészeti robot bemutatkozása Magyarországon.

A szakma először találkozott a Medtronic által forgalmazott gerincsebészeti Mazor robottal, mely egyedülálló fejlesztésként, sebészeti műszerek és gerincimplantátumok precíz pozícionálására szolgál általános gerincműtétek során, valamint navigációs technológiája által, lehetővé teszi a sebész számára, hogy pontosan kövesse a műtéti eszközök helyét a beavatkozás alatt, jelentősen csökkentve az operációs időt, az esetleges komplikációkat és kizárva a gerincvelő sérülésének esélyét.

Már 400 ilyen robotot használnak a világban

A gerincsebészet területét érintő robotizálás technológiája a világ országaiban egyre népszerűbb, a Mazor robotrendszerből már négyszázat használnak a világban, az egyedülálló technológiával végzett műtétek száma éves szinten megközelíti a 40 000-t. A Tudományos Ülésen a rendszer mindennapos használatáról Dr. Denis Rappert német sebészorvos osztotta meg tapasztalatait, valamint külön workshopok keretében ismertette és szemléltette a tervező programot és a robotot a résztvevő gerincsebészeti szakembereknek.

A gerincsebészeti centrumok orvosszakmai tudásbázisa és tapasztalata kiváló alapot teremt olyan képzési központok (Center of Excellence) kialakításához, melyek hazai, és a környező országokban is segítenek a technológiai áttörést jelentő robotsebészet bevezetésében és fejlesztésében. A legsúlyosabb gerincsérültek régiós hazai ellátásának betegbiztonsága növelhető, továbbá a régióban a degeneratív és gerincdaganatos betegségek legmodernebb sebészeti ellátása honosítható meg, és az így szerzett tudás továbbadása válna lehetővé Magyarországon szervezett képzések keretein belül.

Így működik a gerincsebészeti robot

A MEDTRONIC világszínvonalú innovatív technológiájának alkalmazása óriási lépés lehet a magyar betegellátás minőségének és hatékonyságának, valamint eredményességének javításában, melyhez a cég teljes körű szakmai támogatást és képzést nyújt.

A Mazor X Stealth Edition™ rendszer a Stealth™ software technológiát foglalja a Mazor X™ robot-asszisztált sebészeti platformba. A Mazor X Stealth Edition™ robotvezérelt rendszer sebészeti műszerek és gerincimplantátumok precíz pozícionálására szolgál általános gerincműtétek során a Stealth navigáció pedig egy sebészeti navigációs technológia, mely lehetővé teszi a sebész számára, hogy pontosan kövesse a műtéti eszközök helyét a beavatkozás alatt.

Ennek eredménye a műtéti munkafolyamatok kiszámíthatósága és rugalmassága a valós idejű képi irányítás (image guidance), vizualizáció és az interaktív 3D-s tervezési és információs rendszerek által támogatott navigáció révén.

A számítógépes műtéti tervezés, a gerinc anatómiájának 3D-s elemzése, a robotvezérlés és az élő-navigációs visszacsatolás (feedback) garantálja a legmagasabb fokú precíziót és betegbiztonságot a sebészeti beavatkozás folyamán, és nagy mértékben csökkenti a revízió szükségességét.

Egy új képalkotó eszköz röntgen helyett

Az O-arm™ 3D képalkotó: egy intraoperatív 2D/3D képalkotó rendszer, amely beavatkozások változatos körében használható, beleértve: gerinc, koponya és ortopédiai területek. Az O-arm® rendszer (annak automatikus regisztrációja) a StealthStation® rendszerrel egy integrált és egyszerű folyamattal teszi lehetővé a sebészeti navigációt. Segítségével a pre-, intra- és posztoperatív képalkotás a műtét helyén valósítható meg. Az O-armmal készített felvételeket felhasználva a navigációs szoftver valós idejű 3D-s modellt jelenít meg, mely kiváltja a műtét közben hagyományosan használt röntgen használatát. Ezzel drámaian csökken a műtéti személyzetet érő röntgensugárzás mennyisége.

A sebészeti navigációval a műtétek alatt valós időben követhető a műtéti eszközök pozíciója, a Mazor gerincsebészeti robottal pedig a műtéti tervek tökéletes kivitelezése valósítható meg. Az O-arm több szakmában is használható, például fül-orr-gége, idegsebészet, gerincsebészet, traumatológia, urológia, fájdalom terápia területén.

Új, nemzetközi lehetőségeket nyithat meg

A Mazor X SE egyedülálló fejlesztése az adott anatómiához legjobban illeszkedő, precíz tervezést, pontos navigált implantátum behelyezést tesz lehetővé, biztosítva a betegbiztonságot (kizárva a gerincvelő sérülésének esélyét), valamint a hatékony időfelhasználást.

Az egyedülálló új technológia első alkalmazása Magyarországon és a régióban új nemzetközi lehetőségeket nyithat nem csak a robotika az egészségügyben, mint új eljárás, hanem az oktatás területén is a gerincsebészeti központokban.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: Sajtóközlemény
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához