Mindenki ezt nézi most!

Amitől tartunk: a végtagzsibbadás

Erősen csikland és zsibbad? Nagyon fontos, ha azt érezzük, hogy állandóan zsibbad valamelyik végtagunk, forduljunk orvoshoz. Erről és a zsibbadás egyéb lehetséges okairól beszélt Dr. Ketskés Norbert háziorvos.

Van egyáltalán olyan, hogy állandó szűnni nem akaró zsibbadt fájdalmat érzünk a végtagjainkban? Sajnos van. "Az állandó, szűnni nem akaró zsibbadás vagy bármilyen ilyen egyéb tünet megléténél az a fontos, hogy mindenképpen ki kell vizsgáltatni szakorvossal." - kezdi Dr. Ketskés Norbert háziorvos.

Amitől tartunk: a végtagzsibbadás

A zsibbadást a betegek általában olyan érzéshez hasonlítják, mintha a bőrt sok apró tűvel szurkálnák, vagy hangyák szaladgálnának a bőr alatt, esetleg erős csiklandozó érzéshez hasonlítják. Leggyakrabban a végtagok zsibbadása fordul elő, de nem kizárólagosan.

Fontos, hogy a beteg a minden ok nélkül kialakuló zsibbadást ne bagatellizálja, mivel bár gyakran nem található betegség a háttérben (a panasz sokszor pszichés eredetű), a tünet akár komoly betegség kialakulását is jelezheti.

Ezeket a zsibbadásokat nem szabad összekeverni a felkelés utáni végtagzsibbadással. "A perifériás idegrendszernél van bizonyos fokú eltérés. Ez azt jelent, hogy elalusszuk a kezünket, lábunkat. Egyszerűen arról van szó, hogy olyan testhelyzetbe kerültünk, amikor bizonyos ideig az idegek nyomás alatt állnak. Ez egy bizonyos idő után zsibbadásban valósul meg."

Mi állhat a háttérben?

"A zsibbadás elég nagy témakör, okozhatja szervi eltérés, idegrendszeri eltérés illetve pszichés eltérés." - folytatja Ketskés doktor.

A zsibbadás érzés hátterében mindig valamilyen idegrendszeri eltérést kell keresnünk, amelyet azonban számos ok kiválthat, köztük olyan alapbetegségek is, amelyek elsődlegesen nem az idegrendszer bántalmát okozzák. A tünetek egyoldali fennállása az idegrendszer központi részének zavarára utal.

Ha valamennyi végtag, a test középvonalától távol eső, leggyakrabban zokni-illetve kesztyűszerű elrendeződés része érintett, az bármely okból kialakult polineuropátiára, gerincvelői vagy agyalapi eltérésre utalhat.

A szakértő szerint az anyagcserezavarok legtöbbször csökkent szérum kalcium és/vagy magnézium és/vagy kalcium szintre utalnak, hiperventillációs szindróma (fokozott légzéstevékenység) is állhat a háttérben. Ezen jelenségek hátterében további alapbetegségeket kell keresni.

A polineuropátia, vagyis a perifériás idegek károsodása szintén számos okból kialakulhat. Leggyakrabban cukorbetegség, rosszindulatú daganat, pajzsmirigy-rendellenesség, egyéb krónikus betegségek okozzák. Számos táplálkozási hiányállapot is a környéki idegek károsodását okozhatja: alkoholizmus, B-vitamin- és/vagy folsavhiány, idült emésztőszervi betegségek (felszívódási zavarok).

Forrás: Napidoktor