Csípőprotézisre 6 ezer, szükehályogműtétre 11 ezer beteg vár: óriásira nőttek a várólisták

#műtét várólista #szürkehályog műtét #csípőprotézis műtét #szívkatéterezés
2021.05.26.
Csípőprotézisre 6 ezer, szükehályogműtétre 11 ezer beteg vár: óriásira nőttek a várólisták

Szürkehályog műtétre 11 ezer beteg vár. Iszonyú hosszúra nyúltak a Covid-19 miatt a várólisták az elektív beavatkozásokra. Térdprotézisre átlag 510 napot kell várni.

A koronavírus járvány miatt a halasztható beavatkozások hónapok óta állnak. Ahogy korábban megírtuk, május 13-ától újraindulnak az elektív beavatkozások és a rehabilitációs ellátások, amelyek az egészségügyi szolgáltatónál előre egyeztetett időpontokban, a már bevált egészségvédelmi óvintézkedések betartásával történhetnek.

Ha halasztották a műtétet, mikor kerülünk sorra?

Ahogy várható volt, a Covid-járvány okozta leállások miatt a várólisták nagyon hosszúra nőttek. Az intézményekben az elmúlt egy évben a szokásos betegforgalom az ötödére csökkent – írja a nepszava.hu. És bár az utóbbi időszakban jelentősen csillapodott a járvány, de az egészségügyre továbbra is nagy teher hárul.

„Minderre egyszerűen nincs elég ember, kapacitás” – mondta a lapnak az egyik egészségügyi intézmény vezetője.

Várólisták műtétek szerint

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nyilvános várólista-felületén az alábbi beavatkozásokra várnak a legtöbben:

Várólisták országos összesítés
BeavatkozásHányan várnak kezelésre?Átlagos, tervezett várakozási idő (nap)
Csípőprotézis-műtét5966427
Szívkatéterezés114187
Epekő laparoszkópia633459
Nőgyógyászati műtét nem rosszindulatú folyamatokban285163
Szürkehályog műtét11265250
Sérvműtétek1249453
Térdprotézis műtét7168510

A valóságban ennél többen is lehetnek az egyes ellátásokra várakozók, miután az adatok két-három hét késéssel kerülnek fel az oldalra – írta a lap.

Május 13-ától csak így mehetünk műtétre

Kásler Miklós Emmi-miniszter jelentette be azt is, hogy a beteg felvételének feltétele az érvényes védettségi igazolvány, ennek hiányában az, hogy a páciens „a tervezett beavatkozást megelőző 48 órán belüli negatív PCR-teszt eredménnyel és a műtét napján végzett negatív antigéngyorsteszttel” rendelkezzen. Utóbb kiderült, hogy oltás hiányában ezeket a teszteket betegnek magánúton kell elvégeztetnie és finanszíroznia. De vannak kivételek, erről itt olvashat.

Ez is érdekelheti:

Forrás: nepszava.hu