Ezeket látta már?

A Radiológia Nemzetközi Napja

CT, MRI, mammográfia: ma 127 éve fedezték fel az életmentő röntgensugárzást

radiológia

Ma Wilhelm Conrad Röntgenre emlékezünk, aki 1895. november 8-án fedezte fel a később róla elnevezett röntgensugárzást. A radiológia emberek millióinak gyógyulását támogatja.

November 8-án tartják a Radiológia Nemzetközi Napját. Az Affidea Magyarország évente félmillió képalkotó vizsgálatot végez hazánk egyik kiemelkedő diagnosztikai szolgáltatójaként.

A radiológiai vizsgálatok életeket menthetnek

A radiológia napja kapcsán világszerte figyelemfelhívó kampányok indulnak arról, hogy a képalkotó diagnosztikai eljárások milyen fontos szerepet töltenek be az orvostudományban. Ezen a napon Wilhelm Conrad Röntgenre emlékezünk, aki 1895. november 8-án fedezte fel a később róla elnevezett röntgensugárzást. Ez lett később több képalkotó módszer alapja is, amelyek közül páciensek a legtöbbet a klasszikus röntgennel, a mammográfiával és CT-vizsgálatokkal találkoznak. A röntgensugarak segítségével működő eljárások mellett a képalkotó diagnosztikához tartoznak többek között a mágneses rezonancián alapuló MRI-vizsgálatok, a nukleáris medicina és az ultrahang is.

Magyarországon átlagosan 7,5-8 millió képalkotó vizsgálat történik egy évben, ennek 40%-a magánegészségügyi ellátás keretében. Hazánkban 2020-ban 94 CT-berendezés, 48 MRI, 150 mammográf és számos röntgen felvételi berendezés működött.[1] A képalkotó vizsgálatok elengedhetetlenek például a rosszindulatú daganatok kimutatásánál, a csontok és a lágyrészekben kialakult elváltozások felfedezésénél, így az egyes betegségek meghatározásnál is nagyon fontos szerepet töltenek be.

Az Affidea Magyarország az egyik legjelentősebb képalkotó diagnosztikai szolgáltató az országban. A vállalatnál 9 CT és 5 MRI, valamint számos röntgen, mammográf, ultrahang, csontsűrűségmérő, és egy digitális angiográfiás berendezés működik a betegellátás érdekében, amelyek a legmodernebb technológiát képviselik. Évente összesen 500 ezer képalkotó vizsgálatot végeznek az Affidea egészségügyi központjaiban. Ezzel kapcsolatban Dr. Kardos Lilla vezető orvosigazgató elmondta:

„Különösen büszkék vagyunk arra, hogy Magyarországon elsőként nyertük el az Európai Radiológusok Társasága ötcsillagos minősítését annak elismeréseként, miszerint a röntgensugárral működő CT vizsgálataink során betegeink számára a lehető legkisebb sugárterhelést jelentő vizsgálati protokollokat alkalmazzuk. Nemrégiben két központunk, az Affidea Péterfy Sándor Utcai Kórház és Baleseti Központ, valamint az Affidea MH-EK II.-es Telephely kapta meg további négy évre az Európai Nukleáris Medicina Tanács / Egészségügyi Szakorvosok Európai Uniója (UEMS/EBNM) akkreditációját, amely igazolja, hogy izotóp diagnosztikai szolgáltatásaink is megfelelnek a nemzetköz elvárásoknak és követelményeknek.”

Mivel foglalkozik a radiológus?

A magas színvonalú képalkotó diagnosztikához elengedhetetlenek a radiológiával foglalkozó szakemberek. De mivel is foglalkozik egy radiológus? A képalkotó vizsgálatokat speciális, sok esetben felsőfokú végzettséggel rendelkező radiográfusok végzik, radiológus szakorvosok irányításával. Az elkészült vizsgálatokat radiológus szakorvosok értékelik, leletezik, illetve konzultálnak a vizsgálatot kezdeményező szakorvossal. Az Affidea Magyarországnál 70 radiológus szakember dolgozik országszerte. Dr. Kardos Lilla hozzátette:

„A radiológia az orvoslás minden területében igen fontos analitikus szakma, a speciálisan képzett, nagy gyakorlattal rendelkező radiológus orvos a betegség diagnosztizálásában, ismert betegség esetén a terápia hatásosságának követésében a klinikus orvos egyik legfontosabb konzultánsa. Az Affideánál mindent megteszünk azért, hogy a magyar radiológusok a világ élvonalába tartozzanak. Vállalatunk akkreditált radiológusképző hely, ahol az elmúlt években több tucat rezidens szerzett klinikai gyakorlatot és szaktudást, és tett ennek nyomán sikeres szakvizsgát.

Egészségügyi központjainkban nem csak a legmodernebb technológiákkal ismerkedhetnek meg a fiatal orvosok, de több évtizedes tapasztalattal rendelkező kollégáktól sajátíthatják el a vizsgálatok értékelésének tudományát. Különösen büszkék vagyunk a leletezési minőségellenőrzési rendszerünkre, amely garantálja a minimális hibaszázalékkal való gyors és hatékony szakmai eredményt.”

[1] https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=File:Availability_of_medical_technology,_2020_(number)_Health2022.png

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Affidea
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához