Ezeket látta már?

Figyelem: A Raynaud-szindróma időjárásfüggő

2017.10.12. Módosítva: 2017.10.17.
raynaud-nyito

Begörcsölt, elszíneződött ujjak, amik kék vagy fehét árnyalatúvá válnak? Ez bizony a Raynaud-szindróma ami gyakran összefügg az időjárással, így a hidegebb hónapokban különösen figyelni kell!

A Raynaud-szindróma tünetei

A Raynaud-szindróma egy olyan betegség, mely az ujjakban, lábujjakban található erek görcsös összerándulását okozza, ez pedig elégtelen véráramláshoz, így a bőr elszíneződéséhez vezet.

Az elszíneződés általában jellegzetes "mintát" követ: az érintett ujjak először kifehérednek a csökkent véráramlás következtében, majd elkékülnek az oxigénhiány miatt (cianózis), végül pedig újra kipirosodnak, amikor a vérerek újra "megnyílnak" és hirtelen nagyobb mennyiségű vér áramlik az ujjakba.

Az elszíneződés általában csak néhány percig tart, de akár több órát is elhúzódhat. A jelenség gyakran a környezet hőmérsékletére, pl. a hidegre adott válaszreakció, de okozhatja felfokozott érzelmi állapot vagy stressz is.

A betegség legjellegzetesebb tünete természetesen az elszíneződés, de emellett jelentkezhet viszketés, zsibbadás, érzéketlenség is, mely egyszerűen elmúlik, ha a vérkeringés helyre áll az adott testrészben. Súlyosabb esetben fájdalmat is érezhet a beteg, ritkán pedig előfordulhat az is, hogy a vérkeringés problémái miatt az ujjbegyek kisebesednek, fekélyessé válhatnak.

szindroma

Görcsös összerándulásokat tud okozni a szindróma.

Kiket érinthet a Raynaud-szindróma?

A Raynaud-szindróma gyakrabban érinti a hölgyeket, és általában húszéves kor környékén jelentkezik először (ez természetesen nem jelenti azt, hogy gyermekek nem lehetnek érintettek).

A betegség kísérhet más, elsősorban reumatológiai problémákat, de hormonális betegségeket is. A Raynaud-szindróma kialakulásának rizikóját növeli a végtagok fagyási sérülése, bizonyos gyógyszerek, illetve az autoimmun betegségek, például a Sjörgen-szindróma, a reumatoid artritisz, a szkleroderma vagy a lupusz.

Azt még nem tudják pontosan, hogy mi a Raynaud-szindróma kiváltó oka, a feltételezések szerint az erek összehúzódását, illetve tágulását szabályozó idegek hibás működése, vagy a hidegre adott fokozott reakció is lehet a hátterében.

A Raynaud-szindróma kezelése

  • A legtöbb esetben elegendő a Raynaud-szindrómát kiváltó események megelőzése, például az ujjak, lábujjak melegen tartása, nemcsak a szabadban, hanem otthon is. Például, mosogatáshoz húzzunk vastagabb gumikesztyűt, hogy a vízben ne hűljön le a kezünk, és a hűtőbe, fagyasztóba se nyúljunk kesztyű nélkül.
  • Otthon ne mászkáljunk mezítláb, zokni vagy házicipő nélkül, és ne viseljünk olyan ruhadarabokat, melyek akadályozhatják a végtagok vérellátását. A Raynaud-szindrómások állapotát nagy mértékben ronthatja a dohányzás!
  • Ügyeljünk arra is, hogy a végtagok ne sérüljenek meg, vagy ha megsérültek, minél előbb kezdjük meg a sebek kezelését!
  • Próbáljuk meg minél jobban csökkenteni a stresszt, igyekezzünk érzelmileg minél kiegyensúlyozottabbak maradni. Ebben segítségünkre lehet például a meditáció, a relaxáció, de a rendszeres sportolás is igen hasznos, mert nemcsak a vérkeringésünket javítja, hanem a hangulatunkat is.
  • Súlyosabb esetben lehetőség van a betegség gyógyszeres kezelésére is, illetve műtétre is sor kerülhet, ám a legtöbb érintett nagyon jól karban tudja tartani a Raynaud-szindrómát az életmód megváltoztatásával, illetve az esetleges kiváltó okok kerülésével.
Forrás: EgészségKalauz