Ezeket látta már?

Így előzheti meg a húgyúti fertőzéseket tőzegáfonyával

húgyúti fertőzés, tőzegáfonya, felfázás, antibiotikum

Mennyit ér a tőzegáfonya alkalmazása, ha a húgyúti fertőzések megelőzéséről van szó Érdemes alkalmazni tabletta vagy juice formájában a tőzegáfonyát, ha a visszatérő felfázás, más néven hólyaghurut megelőzése a cél?

A húgyúti fertőzések nagy gyakorisággal fordulnak elő, elsősorban a nőknél. A nők körülbelül 60%-a legalább egyszer szembesül az élete során az alsó húgyúti fertőzéssel; hétköznapi szóhasználatban felfázással vagy hólyaghuruttal.

A felfázást baktériumok, közülük is leggyakrabban az Escherichia coli baktérium okozza. A tünetek között tipikus a sürgető vizelési inger, az alhasi fájdalommal és görcsökkel járó vizelés, amit általában kis mennyiségű vizelet távozása kísér.

A nők 20-40%-ánál a hólyaghurutos tünetek nem csak egyszer fordulnak elő, azok kisebb- nagyobb gyakorisággal vissza-visszatérnek. Ha évente legalább 3 alkalommal, vagy az elmúlt félév során legalább kétszer lépett fel az hólyaghurut, akkor visszatérő húgyúti fertőzésről van szó, aminél az egyes epizódok jelentette panaszok kezelése mellett a megelőzésre is hangsúlyt kell fektetni.

Ha nem muszáj, ne alkalmazzunk antibiotikumot!

A húgyúti fertőzések megelőzésében elsőként életmódbeli változtatásokat kell végrehajtani (megfelelő intim higiénia, bélflóra rendezése, vizes ruhában ücsörgés kerülése stb.). Emellett nem antibiotikumos kezelések, illetve végső lépésként antibiotikumos terápiák is szerepet kaphatnak a megelőzésben.

Az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia térnyerése egyre inkább fenyegető méreteket ölt. Ezzel is magyarázható, hogy hangsúly helyeződik a nem-antibiotikumos megoldásokra, így például a tőzegáfonya alkalmazására. Megjegyzendő, hogy antibiotikumok alkalmazására csak akkor kerül sor, ha az valóban indokolt.

Mi fán terem a tőzegáfonya?

A nem antibiotikumos, „természetes” megoldások közül mind az amerikai, mind az európai szakmai irányelvek kiemelten kezelik a hazánkban tőzegáfonyaként emlegetett, valójában azonban észak-amerikai nagytermésű áfonyának nevezett Vaccinium macrocarpon-t.

A tőzegáfonya szájon át adagolható készítményei juice, koktél, tabletta vagy kapszula formában vannak forgalomban – ezek jelentős része étrend-kiegészítőként kapható. A termékek eltérő mennyiségben tartalmazzák a tőzegáfonya fő komponensét, az ún. proantocianidineket (PAC).

Hogyan hat a tőzegáfonya?

Régen úgy vélték, hogy a tőzegáfonya a vizelet kémhatásának a csökkentése révén fejt ki kedvező hatást a húgyutak egészségére. Mára már bebizonyosodott, hogy a hatásmechanizmus más alapokon nyugszik. A tudományos kutatások alapján úgy tűnik, hogy a tőzegáfonyában található PAC-ek képesek megakadályozni a húgyúti kórokozók (leggyakrabban E. coli) húgyúti nyálkahártyákhoz való kihorgonyzódását, és az ottani elszaporodásukat.

A tőzegáfonya aktív anyagai tehát nem a baktériumok elpusztítása révén hatnak, hanem olyan módon, hogy megnehezítik a bakteriális biofilm kialakulását, és elősegítik azt, hogy a baktériumok a vizeletárammal távozzanak a húgyhólyagból.

Nőknél és gyerekeknél is hatásos lehet a tőzegáfonya a megelőzésben

A szakemberek 2023 áttekintettek valamennyi olyan vizsgálatot, amely a megelőző években azt boncolgatta, hogy milyen hatást mutat a tőzegáfonya a húgyúti fertőzések megelőzésében. Összesen 50 vizsgálat (8857 beteg bevonásával) állt rendelkezésre, amely alapján megszülettek az eredmények.

Kiderült, hogy a tőzegáfonya valóban csökkenti az esélyét annak, hogy húgyúti fertőzés alakuljon ki. Különösen érvényesnek bizonyult a megelőző hatás azoknál a nőknél, akik visszatérő húgyúti fertőzéssel küzdenek, a gyermekeknél, illetve azoknál a személyeknél, akik valamilyen orvosi beavatkozás (pl. húgyhólyag radioterápia) miatt a húgyúti fertőzés fokozott kockázatának vannak kitéve.

Ezzel szemben úgy tűnik, hogy az idősotthonban élő férfiaknál és nőknél nem vagy csak kis mértékben kínál hasznot a tőzegáfonya megelőzési céllal való alkalmazása. Hasonló a helyzet a várandós nők vonatkozásában is.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Húgyúti fertőzések: ilyen kezelésekre számítson az első tünetek után

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

húgyúti fertőzések

Források:

(1) Bonkat G et al. EAU Guidelines on Urological Infections. EAU 2019.

(2) Anger J et al. Recurrent uncomplicated urinary tract infections in womena: AUA/CUA/SUFU Guideline. J. Urolol. 202; 282-289. 2019.

(3) Williams G et al. Cranberries for preventing urinary tract infections. Cochrane Database of Systematic Reviews 2023, Issue 11. Art. No.: CD001321.

Forrás: Dr. Budai Marianna PhD. szakgyógyszerész
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához