Ezeket látta már?

Jövő, vagy jelen? Apró robotok a szervezetünkben...

2012.04.04. Módosítva: 2015.11.04.

Miniatűr robotok az emberi testben? Apró, tengeriszörny-szerű robotok segíthetnek a jövőben az emberi szervezet feltérképezésében és a betegségek diagnosztizálásában.

A Newcastle Egyetem tudósai robotjukat a tengeri ingola nevű, állkapocs nélküli, primitív idegrendszerrel rendelkező ragadozó hal mintájára alkották meg. A Cyberplasm elnevezésű szerkezet saját idegrendszerrel rendelkezik majd, vagyis lesz saját, élő sejtekből megalkotott látó- és szaglószerve, valamint mesterséges izmai is, amelyeket a glükózból nyert energia működtet majd.

Jövő, vagy jelen? Apró robotok a szervezetünkben...

A Cyberplasm szenzorjai a külső ingereket elektromos impulzusokká alakítják és a mikrocsipekből álló agyi régióba továbbítják. Az agy ezek után elektromos üzenetet küld a mesterséges izmoknak, amik így a megfelelő irányba navigálják az apró robotot.

Bár már a prototípus is alig nagyobb egy centiméternél, a kutatók szerint a jövőbeli széria egy milliméternél is kisebb lehet, sőt idővel mikroszkopikus méretűvé is zsugorodhat. A tudósok remélik, hogy a Cyberplasm minden akadály nélkül képes lesz az emberi szervezetben közlekedni így segítve az orvosok munkáját és a diagnózis felállítását.

"Egy élőlény mindennél jobban képes érzékelni a körülötte lévő dolgokat" - mondta el Dr. Daniel Frankel, a Newcastle Egyetem kutatója. "Ez a robot a szervezetben töltött idő alatt folyamatosan gyűjti és raktározza az információt. Remélhetőleg öt éven belül eljutunk a Cyberplasm gyógyászatban való alkalmazásához, jelenleg ugyanis épp a különböző alkatrészek tervezési fázisa zajlik."

A robotot egy nemzetközi együttműködés részeként fejlesztik a tudósok a Mérnöki és Fizikai Tudományok Kutatási Tanácsa (Egyesült Királyság) és az Országos Tudományos Alapítvány (Egyesült Államok) támogatásával.

Forrás: Medipress