Szponzorált tartalom

Lehetek-e rákos, ha negatív a HPV-tesztem?

#HPV #daganat #méhnyakrák #HPV-teszt
2020.02.18.
Lehetek-e rákos, ha negatív a HPV-tesztem?

A Róbert Magánkórház szülész-nőgyógyász szakorvosát kérdeztük a témában.

Dr. Siklós Pál, szülész-nőgyógyász, a Róbert Magánkórház osztályvezető főorvosa válaszol a nőgyógyászati rákszűrésekkel, és a HPV-fertőzéssel kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre.

Nőgyógyászati rákszűrésre megyek, kérjek HPV-tesztet is?

Igen. Mivel a méhnyakrák kialakulásáért közel 100 százalékban a HPV (humán papilloma vírus) egyes típusai (16, 18, 31, 33, stb) tehetők felelőssé, ezért is fontos, hogy a hagyományos rákszűrésen kívül a HPV-tesztet is elvégeztessék a nők. Ennek azonban csak a 30 év feletti korosztályban van értelme, mint szűrővizsgálatnak, mivel a 30 év alatti korosztály fertőzöttségi szintje igen magas, sok felesleges izgalmat és vizsgálatokat eredményezne. A HPV-fertőzés kimutatása két okból lehet különösen fontos: egyrészt, primer szűrésnél, illetve ha a citológiai lelet eltérése indokolja – s ez már természetesen a 30 év alatti korosztályra is érvényes.

Hogyan zajlik a HPV-szűrés?

A HPV-teszt szintén egy kenetvétellel indul, melynek eredménye a vizsgálatot követő 2 hétben érkezik meg. A teszt arról ad felvilágosítást, hogy a beteg fertőzött-e a vírussal, és amennyiben igen, akkor melyik vírustörzs található a szervezetében: a daganatos betegség kialakulásának szempontjából alacsony vagy magas kockázati tényezőjű. Ma már otthoni önvizsgálati tesztek is beszerezhetők, a HPV kimutatására ezek is alkalmasak.

dr. Siklós Pál, szülész-nőgyógyász Forrás: Róbert Magánkórház

Mennyibe kerül a HPV-teszt?

A nőgyógyászati rákszűrést kiegészítő HPV-teszt egyelőre díjköteles, 10 000 Ft-tól indul, de az ára a teszt fajtájától is függ. Kialakult daganatmegelőző állapot esetén a HPV-státusz vizsgálata már TB-támogatott.

Ön is elmenne egy komplex HPV-szűrésre? Kattintson ide!

Mi történik, ha pozitív a HPV-teszt?

Ha a lelet HPV-fertőzöttséget mutat, akkor úgynevezett biomarker vizsgálatra kerül sor, amelyen a HPV vírus típusát, viselkedését vizsgálják. Amennyiben a teszt eredménye alacsony kockázatú törzset mutat ki, a páciens megnyugodhat, mert a nála zajló HPV-fertőzés nem okoz daganatot. Ha a teszt eredménye magas kockázatú törzset igazol, akkor a HPV által generált daganatképződés elindulhat. Ebben az esetben kolposzkópos vizsgálat (a méhszáj hámjának kisnagyítású nagyítóval történő vizsgálata) szükséges, ennek és a citológiai vizsgálat eredményének alapján - szövettani mintavétel is javasolt.

Olvasson tovább! Ezért fontos a HPV-teszt!

Kialakulhat-e negatív citológiai lelet mellett is méhnyakrák?

Sajnos igen. A citológiai vizsgálat érzékenysége nem elég magas (az invazív rákoknak, illetve az azt megelőző állapotoknak közel nem a 100 százalékát szűri ki), ami azt jelenti, hogy az eredmény álnegatív is lehet. Ugyanakkor a kérdés fordítva is igaz: a HPV jelenléte sem jelenti azt hogy daganat fog kialakulni, a szervezhet védekező-immun rendszere a legtöbb esetben elpusztítja a vírust.

2020 a Női Egészség Éve! Menjen el kivizsgálásra ön is, és vigye magával a szeretteit is - az egészségünk a legnagyobb kincsünk! A szűrésekkel most nyerhet is, a részletekért kattintson ide!

Forrás: EgészségKalauz