Ezeket látta már?

Ha mellimplantátuma van és ezeket tapasztalja, irány az ultrahang!

mellimplantátum, vizsgálat, ultrahang, mellrák, szakadás

Ha mellimplantátuma van, fontos, hogy bizonyos problémákat idejében felismerjen.

A mellimplantátumok bár egyre biztonságosabbak, ennek ellenére az FDA rendszeres ultrahang vizsgálatot javasol azoknak, akik emlő megnagyobbításon estek át. Hogy miért van erre szükség, illetve milyen tünetek jelezhetik az implantátum hibáját, azt dr. Nyemecz Dorottya, az Ultrahangközpont radiológusa mondta el.

Fontos a rendszeres kontroll

A mellimplantátumok utáni kontrollra való ajánlások az évek folyamán változnak- a jelenleg követendő, hogy a műtét után 3 év múlva, majd utána 2 évente szükséges ultrahangos vizsgálaton részt venni, mely során szemügyre vehető a mell és az implantátum szerkezete, alakja, esetleges hibái.

Az ultrahang kimutatja az implantátum hullámosságát, meg lehet állapítani, pontosan miből készült (ha esetleg nem biztos benne, hogy sóoldatból vagy szilikonból készült). Segíthet továbbá megmondani, vajon van-e szakadás, repedés rajta, ki kell-e cserélni.

Szakadás az implantátumon

Minden típusú mellimplantátumnak van egy külső, szilikon héja, amelyen szakadás vagy lyuk keletkezhet, amit szakadásnak neveznek. A sóoldatos implantátumnak van egy szelepe is, amely meghibásodhat, és szivárgást okozhat. Az idő előrehaladtával nő annak az esélye, hogy az implantátum elszakad vagy szivárog.

Ha egy sóoldat-implantátum megreped, vagy a szelepe meghibásodik, a sóoldat gyorsan kiszivárog – jellemzően néhány nap leforgása alatt –, akkor a mell kissé leeresztettnek tűnik, így lehet tudni, hogy megrepedt. A sóoldat problémát nem okoz, gyorsan felszívódik a szervezetben.

Amikor egy szilikon implantátum megreped, a benne lévő gél lassabban szivárog ki, mert vastagabb, így hosszabb időbe telhet, amíg észreveszi a hibát (vagy egyáltalán nem veszi észre). Érdemes tudni, hogy a szilikon gél a sóoldottal ellentétben nem szívódik fel. A folyékony szilikon gél átterjedhet a test más részeire, például a nyirokcsomókra vagy a tüdőre. A test reagálhat a szilikonra úgy, hogy több hegszövetet képez, ami kényelmetlen lehet, vagy a mell alakjának torzulását okozhatja. Viszonylag ritka esetekben szilikon granulomának nevezett csomók képződhetnek a karban, a hónaljban, a mellkasban vagy máshol a testben.

A szilikon implantátum megrepedésének jelei lehetnek a mell alakjának és méretének megváltozása, a fájdalom, a feszesség és a duzzanat hetek alatti növekedése. Amennyiben a szakadás nem okoz észrevehető tüneteket, „néma szakadásnak” nevezik.

Ebben segít az ultrahang

Dr. Nyemecz Dorottya, az Ultrahangközpont radiológusa elmondta, az emlők ultrahangos vizsgálata a IV. Emlőrák Konszenzus Konferencián (2020 augusztus) meghatározott szakmai útmutató szerint semmilyen életkorban nem alkalmas önmagában mellrák szűrésére. Az UH vizsgálatot nem magas rizikójú betegeknél, 30 év alatt, fizikális vizsgálattal kiegészítve végzünk. 30-35 év felett radiologusi kompetencia a kiegészítő mammográfiás vizsgálat alkalmazása. Magas rizikójú betegeknél (pl. BRCA 1,2 gén pozitivitás) 30 éves kortól évente mammográfia és ultrahang vizsgálat szükséges, kiegészítve lehetőség szerint MRI vizsgalattal.

Az implantátumok intaktságát ellenőrizni lehet UH vizsgálat segítségével, így, ha valamilyen probléma adódik, azt gyorsan, fájdalommentesen és káros sugárzás nélkül alaposan szemügyre lehet venni. Az ultrahang vizsgálat továbbá megállapíthatja, hogy szükség van e kiegészítő MRI vizsgalatra.

Mellimplantátumok kockázatai

Bár a mellimplantátumokat biztonságosnak tekintik, ennek ellenére minden mellimplantátummal kapcsolatban vannak kockázatok, beleértve:

  • kapszuláris kontraktúra (hegszövet, amely összenyomja az implantátumot)
  • fertőzés
  • mellfájdalom
  • az implantátum szakadása
  • mellimplantátum-betegség (BII)
  • anaplasztikus nagysejtes limfóma

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mellimplantátum műtét után ne nyomkodja, ne piszkálja eddig a pontig a heget

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

mellimplantátum

Forrás: www.ultrahangkozpont.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához