Miért követhetett el harakirit Japánban a delta variáns?

japán, koronavírus, eltűnése, delta variáns, covid-19, vírus, fertőzés,

Japánban a koronavírus Delta-változatának rejtélyes eltűnése megdöbbentette a tudósokat, akik november végére ígérnek kutatási eredményeket.

Mint arról a napokban mi is beszámoltunk, Japánban a delta variáns okozta nagy járványhullám egy váratlan fordulattal megszűnt.

Japánban alig van beteg, a tudósokat szó szerint sokkoltákk az eredmények - olvason tovább!

Egyelőre szakmai leírások nincsenek, a nyugati és más régiók sajtója általában a The Japan Times angolnyelvű japán politikai-közéleti lapra hivatkozik, amelyben megszólal egy kutató, Ituro Inoue, a Nemzeti Genetikai Intézet munkatársa, aki szerint a fő ok abban állhat, hogy a delta varián olyan örökítőanyag változásokon ment át spontán módon, ami korlátozta terjedőképességét. Emellett a japán átoltottsági arány 75,7% volt az elmúlt napokban, de ettől és a maszkhordástól a járvány még dúlt, mielőtt a napi új esetszám radikálisan csökkenni kezdett - számolt be közösségi oldalán a jelenségről Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő is. Mint írta, a delta variáns nsp14 nevű hibajavító fehérjéjét kódoló örökítőanyagban több változás következett be Japánban, és egyelőre csak ott olyan kombinációban, ami a jelenséget eredményezhette, bár változásokat már kb. két tucat országban is kimutattak.

Az nsp14 és más fehérjék gondoskodnak arról, hogy a vírus örökítőanyaga funkcióképes maradhasson. A károsodott nsp14 fehérje csökkenti a vírus szaporodóképességét. Japánban ráadásul a delta vírus előzőleg rendkívül erősen visszaszorította a többi variáns előfordulását. Annak nincs valószínűsége, hogy a japán lakosság genetikája játszott szerepet, mert a koreaiak és egyéb kelet-ázsiai népek a japánokkal hasonló genetikájúak, náluk pedig ilyen nem történt eddig.

A Nemzeti Genetikai Intézet és a Niigata Egyetem november végére ígéri vizsgálatai befejezését.

Forrás: egeszsegkalauz.hu