Ezeket látta már?

Megrövidült a szemöldöke? Ez a betegség is okozhatja!

rövid szemöldök oka jele pajzsmirigy hormon

Az arcot vizsgálva is találhatunk pajzsmirigyzavarról árulkodó jeleket!

A test kiváló kommunikátor, és üzenetei gyakran teljesen világosak: a kivörösödött bőr azt jelenti, hogy túl sokat voltunk a napon, a korgó gyomor pedig hogy kifogytunk a tápanyagból. Más figyelmeztető jelek azonban nem feltétlenül ilyen egyértelműek. Szánjunk néhány percet arra, hogy végiggondoljuk a következő meglepő jeleket!

Mire figyelmeztet a megrövidült szemöldök?

Amit jelenthet: Pajzsmirigy-rendellenesség

Tartsunk egy ceruzát függőlegesen a szemünk külső sarkához; ha a szemöldökünk nem éri el a ceruzát, lehetséges, hogy valamilyen pajzsmirigy-rendellenességben szenvedünk. A pajzsmirigyhormonok egyik funkciója az, hogy szabályozza a sejtek pótlódását. Ha a pajzsmirigyhormonok szintje eltér a normálistól, a hatás szinte összes sejtünkön észrevehető, szőrtüszőinket is beleértve.

Mi a teendő? Vérvizsgálattal kimutatható a hormonok koncentrációja. Ha alacsony, vényre kapható gyógyszerekkel helyreállítható a normális szint.

A hosszú gyűrűsujj kockázata

Amit jelenthet: A csontízületi gyulladás megnövekedett kockázata

Az Arthritis & Rheumatism szaklap 2008-as tanulmánya szerint azokban a nőkben, akiknek a gyűrűsujja hosszabb, mint a mutatóujja, a csontízületi gyulladás kétszer nagyobb valószínűséggel fordul elő. A kutatók nem tudják pontosan, mi okozza az összefüggést, de valószínűleg az anyaméhben bekövetkező tesztoszteron behatással lehet kapcsolatban.

Mi a teendő? Túlsúly esetén a testsúly csupán 5 százalékának leadása csökkentheti a térd csontízületi gyulladásának kockázatát.

Mire utalhat a sárga köröm?

Amit jelenthet: Cukorbetegség

Az elszíneződött köröm egyszerű fertőzésre utalhat, de ha valaki emellett gyakran jár vécére, állandóan vizet iszik és kimerültnek érzi magát, elképzelhető, hogy a cukorbetegség a ludas. Az állapot következtében a glükóz a köröm kollagénfehérjéihez kötődik, ami színüket rózsaszínről sárgára változtatja.

Mi a teendő? Forduljunk orvoshoz, és végeztessünk diabétesz vizsgálatot. Ha pozitív, életmódbeli változtatások és gyógyszerek kombinációjával kordában tarthatjuk a betegséget.

Erre utal a vastag, sötét arc- vagy testszőrzet (nőkön)

Amit jelenthet: Policisztás ovárium szindróma (PCOS)

Sok nőnek van néhány szőrszála a felső ajka felett, de ha erős, sötét szőrszálak bukkannak elő szokatlan helyeken, például az állon, az orcán, a mellkason, a hason vagy a háton, az a PCOS-sel összefüggő hormonális egyensúlyzavart mutathatja.

Mi a teendő? Orvosunk vérvizsgálattal ellenőrizheti a hormonszintet. Életmódbeli változtatásokkal és hormonszabályozó gyógyszerekkel csökkenteni lehet a tüneteket és meg lehet előzni a szövődményeket.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így jelzi a szem, ha túlműködik a mellékvesekéreg

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#Cukorbetegség

Forrás: Egészségkalauz/Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához