Ezeket látta már?

Háziorvosi ellátás: ezeket a változtatásokat tervezik

koronavírus, PCR-teszt, járvány, karantén

A háziorvosok egyes szakorvosi feladatokat is elláthatnak a közeljövőben az országos kollegiális vezető háziorvos szerint.

Meg kell erősíteni az alapellátást a most kezdődő kormányzati ciklusban, hogy a háziorvosok minél több terhet tudjanak levenni a szakrendelőkről, kórházakról – mondta Békássy Szabolcs, az országos kollegiális vezető háziorvos az InfoRádiónak.

Békássy szerint a 319 háziorvosi praxisközösség szilárd alapot jelent, de fontos, hogy a közeljövőben több szolgáltatást tudjanak nyújtani és nagyobb szerepet kapjon a prevenciós munka.

"Meg kell vizsgálni azt, hogy a jelenlegi egészségügyi ellátórendszer mely szintjén vannak a betegek ellátva. Meg kell teremteni annak a feltételeit, hogy a lehető legtöbb beteg végleges ellátására, gondozására és szűrésére az alapellátás szintjén kerüljön sor, meg kell próbálni tehermentesíteni a járóbeteg-szakellátást és a kórházi fekvőbeteg-ellátást" - emelte ki a vezető háziorvos.

Békássy Szabolcs szerint például az a háziorvos, akinek megvan a diabetológus szakvizsgája is, a jövőben kezelhesse az alapellátásban is a betegeket, és ne küldje őket tovább a szakrendelőbe. A vezető háziorvos szerint a kormányzatnak is hasonló a szándéka. Az alapellátás fejlesztéséhez azonban további forrásokra szükség lesz.

Emberéleteket és ezermilliárdokat spórolhatnánk a virtuális egészségüggyel - olvasson tovább!

Békássy Szabolcs kitért arra is, ha egy alapellátásban dolgozó háziorvos többféle szolgáltatást nyújthat, és nem csak egyfajta betegirányítóként dolgozik, akkor a szakma vonzóbb lesz a fiataloknak. Ez pedig hosszabb távon enyhítheti az egyre nagyobb problémát jelentő háziorvoshiányt.

Forrás: inforadio