Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Hogyan zajlik egy COVID-19 vizsgálat?

Hogyan zajlik egy COVID-19 vizsgálat?

A koronavírus járvány magyarországi megjelenését követően immáron egy-másfél éve teljesen felfordult az életünk. Utcán, tömegközlekedésen és üzletekben szinte kizárólag egészségügyi maszkot viselő emberekkel találkozhatunk, mégpedig a COVID-19 fertőzéssel szembeni védekezés jegyében.

A cikkben a COVID-19 vírus jellemző tüneteit, a betegséggel szemben javasolt védekezés módját, valamint a szűrést elősegítő vizsgálatok típusait részletezzük. Külön foglalkozunk az úgynevezett PCR-teszt részletezésével, mivel jelenleg ez jelenti az egyik legbiztosabb megoldást a koronavírusos fertőzés szervezetben történő azonosításához.

A COVID-19 megbetegedésre jellemző tünetek

Leggyakrabban lázra, fáradtságra és száraz köhögésre panaszkodnak a koronavírusos fertőzöttek. Szintén a gyakorta tapasztalt tünetek közé sorolandó az izomfájdalom, a kellemetlen orrdugulás és orrfolyás, a torokfájás, hasmenés, valamint a légszomj.

Sokaknál váltja ki a COVID-19 fertőzés az íz- és a szaglásérzékelés bizonyos mértékű zavarát, szélsőséges esetekben akár a teljes mértékű elvesztését. Egyes fertőzöttek kizárólag az ilyen jellegű tapasztalásokról számolnak be, sokan pedig tünetmentesen esnek túl úgymond a COVID-19 víruson.

Miként érinti a koronavírus fertőzés a gyermekek, illetve a felnőttek szervezetét?

A koronavírus járvány kitörését követő első időszakban publikált tanulmányok még arra engedtek következni, hogy a gyermekek sem a veszélyeztetettek közé nem sorolhatók, sem a kórokozó terjesztése nem köthető hozzájuk.

Később ezt az állítást felül kellett bírálni. Ugyanis, ha alacsonyabb százalékban és jellemzően enyhébb mértékben érinti őket a COVID-19 fertőzés, ettől függetlenül már a gyermekek is a veszélyeztetettek közé sorolhatók.

Habár számtalan eshetőségről és kimenetelről hallhatunk és olvashatunk, a test ellenálló képessége és az immunrendszer erőssége és a tapasztalt tünetek erőssége között összefüggés mutatkozik. Ennek megfelelően felnőttkorú lakosság fokozottabb veszélynek van kitéve. Különösen az idősek, valamint a krónikus betegek szervezetét érintheti komolyabb mértékben a nemkívánatos fertőzés.

A COVID-19 elleni védekezés módjai, illetve a tesztek és oltások fontossága

A védekezés leginkább célravezető módja a társas érintkezések és a fizikai kontaktus elkerülése vagy minimalizálása. Különösen olyankor érdemes otthon maradni, hogyha a fentebb taglalt tünetek bármelyikét tapasztaljuk.

A légúton terjedő koronavírus fertőzés ellen egészségügyi maszkot használva javasolt védekezni. Szintén ajánlott a rendszeres és alapos kézmosás akár vízzel és szappannal, akár alkoholtartalmú fertőtlenítő készítményt használva. Emellett erősen javasolt a gyakran használt eszközeink fertőtlenítése is.

A felelősségteljes magatartás jegyében kiemelten célszerű vigyázni a saját egészségi állapotunk mellett a környezetünkben tartózkodók megóvására is. Mivel a COVID-19 fertőzéssel szembeni védekezés eddig ismert kizárólagos módja a védőoltás, ezért erősen javasolt élni ennek a lehetőségével.

Az oltás mellett pedig a koronavírus teszt vizsgálatok jelentőségét is fontos hangsúlyozni. Az alábbiakban részletesen is bemutatjuk a rendelkezésre álló vizsgálat típusokat.

Az elérhető koronavírus vizsgálatok fajtái, típusai és jellemzői

Az aktuálisan rendelkezésre álló adatok alapján a COVID-19 fertőzés meglétének igazolásához az egyik legbiztosabb vizsgálati módszer az úgynevezett PCR vizsgálat. Hatásmechanizmusát tekintve a vírus örökítőanyagának számító RNS-t mutatja ki. A mintavétel a száj-és orrgaraton keresztül történik, a PCR teszt pedig a megfertőződés utáni 2-4. napon valós eredményt mutathat.

A másik ismertebb vizsgálati módszer az Ag gyorsteszt. Ennek keretei között orrgaraton keresztül történik a mintavétel, a teszt pedig a koronavírus antigén kimutatását szolgálja. Instant metódusról van szó, aminek a segítségével adott esetben már 20 perc alatt kimutatható a fertőzés.

A felsoroltakon túl léteznek vizsgálattípusok a koronavírus ellenanyag kimutatásának, illetve a COVID-19 megbetegedés utólagos igazolásának céljából is. Az úgynevezett Centaur XPT, valamint az ELISA IgA+IgM tesztek is ebbe a kategóriába sorolandók.

Mindkét opciónál azt igazolja a pozitív eredmény, hogy kimutatható a szervezetben a COVID-19 fertőzéssel szembeni ellenanyag. A 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet értelmében a leletet felhasználva igényelhető a védettségi igazolvány.

Az egyes vizsgálatok leírásáról, részleteiről és anyagi vonzatáról célszerű előzetesen tájékozódni, továbbá információt kérni a kiszemelt szolgáltatónál.

Amit a PCR-tesztekről alapvetően tudni érdemes

A PCR-tesztek alkalmazásának legnagyobb előnye, hogy ideális esetben a COVID-19 betegség tüneteinek az előfordulását megelőző néhány naptól már kimutatható a segítségével maga a fertőzés.

Ahogyan arra már fentebb utaltunk, a PCR vizsgálat a koronavírus RNS-részét mutatja ki légúti mintából. Egy-egy előzetesen tervezett fogászati vagy orvosi beavatkozás, műtét, külföldre történő utazás, vagy munkavállalás előtt ajánlott leginkább az alkalmazása.

Maga az eljárás nem okoz fájdalmat, mindössze némi kellemetlenséget okozhat csak. Szintén előnynek számít, hogy legfeljebb pár percet vesz igénybe. Fontos ugyanakkor, hogy a mintavétel előtti 8-12 órás periódusban enni és inni, dohányozni, fogat mosni vagy szájat öblíteni, illetve rágózni, cukrot rágni vagy bármiféle szájfrissítőt használni tilos.

Összegzés

A COVID19 fertőzés visszaszorításának és megelőzésének érdekében célszerű felelősségteljesen, az egészségügyi javaslatokat betartva eljárnunk a hétköznapok során. Hogyha a fentebb taglalt tünetekhez hasonlót tapasztalunk, inkább maradjunk otthon. Az immunrendszer erősítése a védekezésben, a PCR-teszt alkalmazása pedig az időben történő azonosítás kapcsán jelenthet plusz segítséget.

Forrás: EgészségKalauz