Ezeket látta már?

Puffadás és hasmenés - ilyenkor jelezhetnek ételintoleranciát

puffadás, daganat

Az ételintolerancia tünetei általában az étel elfogyasztása után több órával jelentkeznek, és igen változatosak lehetnek.

Haspuffadás, hasmenés, szénanátha, fejfájás, krónikus fáradtság, továbbá bőrproblémák utalhatnak ételintoleranciára. Az ételintolerancia hátterében bélműködési problémák állnak, melyhez a nem megfelelő emésztés vezet. Ételintolerancia esetén a táplálékot lebontó enzimek mennyisége csökkent, vagy teljesen hiányoznak, ezért a szervezet nem képes megemészteni az elfogyasztott tápanyagokat.

Fontos!

Az ételintolerancia nem összetévesztendő az ételallergiával! Az ételintolerancia tüneteit az emésztőrendszer váltja ki, míg az ételallergia hátterében az immunrendszer áll.

Mit jelent az IgG alapú ételintolerancia vizsgálat?

Immunmodulált ételintolerancia esetében az ételintolerancia vizsgálat a vérben lévő specifikus IgG szinteket mérjük. A specifikus IgG elleanyag szintjével járó betegségek nem járnak hirtelen, akut tünetekkel. Az emelkedett specifikus IgG-szint összefüggésbe hozható a tünetekkel, és a kérdéses ételt, allergént elhagyva a tünetek csökkennek. A specifikus IgG-szint emelkedés jellemzően ételeknél fordul elő - írja a SpeedMedical.

Egyéb ételintoleranciák

Az IgG immunmodulált ételintoleranciák mellett számos más mechnizmusra visszavezethető ételintoleranciát ismerünk. Ezek közül legtöbb valamilyen enzim hiányára vagy csökkent működésére vezethető vissza. Leggyakoribb ételintolerancia a laktózintolerancia. Laktózintolerancia másnéven tejcukor-érzékenység, enzimhiány, az immunrendszer nem, csak az emésztőrendszer érintett, a vékonybélben termelődő laktáz enzim szintjének csökkenése okozza a tüneteket.

Gluténérzékenység

A gluténérzékenység, vagy más néven cöliákia egy autoimmun kórkép. Bár nem az allergiák közé tartozik a gluténérzékenység, de tünetei hasonlóságot mutathatnak. Kivizsgálása történhet többféle módszerrel:

  • Végezhető egyrészt gluténérzékenység genetikai vizsgálat (HLA DQ2 és DQ8 vizsgálat), mely bár nem diagnosztizálja a kórképet, de a betegségre való hajlamot kimtatja. 
  • Másik módszer a vérből történő ellenanyag vizsgálat. Ezt a vizsgálatot akkor érdemes elvégezni, ha még nem kezdődött el a gluténmentes diéta. Ilyenkor a vérből a gluténérzékenységre jellemző antitestek kimutathatók (az anti-endomysium antitest (IgA) és a szöveti transzglutamináz elleni antitest (IgG). 

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mitől puffadok? Ilyen, amikor betegség okozza

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#cöliákia

Forrás: Speedmedical/EgészségKalauz