Kiírták a bárányhimlő elleni védőoltás tenderét

#védőoltás #bárányhimlő #bárányhimlő szövődményei #oltás
2019.01.09.

Megjelent az Európai Unió hivatalos közbeszerzési értesítőjében a kétévesnél fiatalabb gyermekek bárányhimlő (varicella) elleni védőoltásához szükséges vakcinatender.

A bárányhimlő járványok rendszerint 4-5 évente, a tavaszi-őszihónapokban alakulnak ki. A bárányhimlő jellemző, rendkívül kellemetlen tünetei általában két hét lappangási időután jelentkeznek. Mivel a betegség nagyon ragályos, a testvérek szinte mindig megkapják, ami további problémát jelent a család életében.

A bárányhimlő tünetei

A fertőzöttek rendszerint belázasodnak, köhögnek és viszkető kiütések jelennek meg testükön. A kiütések felülfertőződése hegesedést okozhat. Azok a kislányok, akik gyermekkorukban nem esnek át a betegségen, később, terhesen, a magzat egészségét kockáztathatják.

A fertőzött felnőttek általános levertségről panaszkodnak, influenzaszerű tüneteik vannak és olyan, komolyabb szövődményeik is lehetnek, mint a tüdőgyulladás. Sajnálatosan, bár ritkán, halálos kimenetelűek is lehetnek ezek. Főleg azok a betegek vannak veszélyben, akiknek jelentősen csökkent a fertőzések elleni védekezőképessége.

Bárányhimlő elleni védőoltás

A fertőződés megelőzhető védőoltással, mely 9 hónapos kortól, minimum 6 hét különbséggel adandó 2 oltást jelent. A kétoltásos séma szerinti védőoltáshoz a gyógyszergyártóknak első körben 95 ezer vakcinát kell június 15-ig biztosítaniuk, valamint újabb 90 ezer oltóanyagot 2019. december 15-ig – jelent meg a világgazdaság oldalán. A tender győztese az a gyógyszergyártó cég lehet, amelyik a lehető legalacsonyabb árat tudja február 5-ig megajánlani a bárányhimlő elleni védőoltás őszi bevezetéséhez.

Forrás: Világgazdaság