Ezeket látta már?

Tumor a szívben: a szívrák egyik fajtája fekvő helyzetben "elrejtőzik"

szívdaganat, szívrák, mixóma, mysoma, fibroma, lipoma, teratoma cordis, daganat, tumor

A szívdaganatok akár egyéb szívbetegségeket is utánozhatnak.

A kardiális tumorok alig okoznak tüneteket, általában jóindulatúak - a következményeik azonban nem, ezért is javasolnak miatta azonnali operációt a szívsebészek.

Jóllehet a primer szívdaganatok döntően jóindulatúak, súlyos következményekkel járhatnak, mivel embóliát vagy hemodinamikai problémákat okozhatnak. A jóindulatú tumorok eltávolítása a szívsebészek körében relatíve alacsony komplikációval járó operációnak számít, a beavatkozás neurológiai következményei azonban nem olyan ritkák, mint gondolnánk.

A daganat (tumor) a kóros növekedés bármely fajtája, akár kancerózus (rosszindulatú) akár nem kancerózus (jóindulatú).

 • A szívből kiinduló tumorokat elsődleges tumoroknak nevezzük; a szív bármely szövetéből kifejlődhetnek. Jó- és rosszindulatúak egyaránt lehetnek, általában ritkán fordulnak elő.
 • A másodlagos tumorok a test valamely másik részéből indulnak ki - általában tüdő, emlő, vér vagy bőr ahonnan áttétet adnak (metasztatizálnak) a szívbe. Ezek mindig rosszindulatúak.

A másodlagos tumorok harmincszor-negyvenszer gyakrabban fordulnak elő, mint az elsődleges tumorok, de még így is ritkák. A szív daganatai lehetnek tünetmentesek, de okozhatnak az életet megrövidítő szívműködési zavarokat is, melyek egyéb szívbetegségeket utánozhatnak (pl. hirtelen kialakuló szívelégtelenség vagy ritmuszavar, illetve a perikardiumba [a szívet körülvevő zsák] történő vérzés okozta hirtelen vérnyomásesés).

A szív daganatainak diagnózisa nehéz, mert viszonylag ritkák, és e tüneteket sok egyéb megbetegedés is okozhatja. Az orvos a diagnózis felállításakor általában egyéb okok miatt is gondol a szívtumor lehetőségére. Például ha a betegnek a szervezetében bárhol daganata van, és az orvost a szívműködés panaszaival keresi fel, felmerülhet a szívdaganat lehetősége.

Mixómák: fekvő helyzetben a tünetek megszűnnek

A mixóma általában szabálytalan alakú, kocsonyás állagú jóindulatú daganat. Az elsődleges szívdaganatok fele mixóma; a mixómák háromnegyede a bal pitvarban található, ahová a tüdőből az oxigéndús vér beáramlik. A mixómák a bal pitvarban gyakran nyelesen nőnek és a véráramban szabadon lebeghetnek, mint egy kötélen lógó labda. A mozgás során a daganat be- és kiúszhat a közeli mitrális billentyűn keresztül, mely a bal pitvar és a bal kamra között helyezkedik el.

Ez a mozgás újra és újra elzárhatja és kinyithatja a billentyűt, így a véráramlás váltakozva hol magáll, hol elindul. Álló testhelyzetben ájulás vagy tüdővizenyővel járó rohamok léphetnek fel, mert a nehézségi erő a daganatot a billentyűhöz lehúzza; lefekve a tünetek megszűnhetnek. A daganat mitrális billentyűelégtelenséget okozhat, az emiatt kialakuló szívzörejt az orvos a hallgatózás során észlelheti.

Hogyan zárhatja el a mixóma a véráram útját?

A mixóma a bal pitvarban nyélen növekedhet, és így szabadon lebeghet a véráramlásban. A mixóma a sodródás következtében a közeli kéthegyű billentyűn keresztül ki-be lebeg a bal pitvarból a bal kamrába vezető járatban.

Egészséges szív, illetve mixióma a bal pitvarban Egészséges szív, illetve mixióma a bal pitvarban Forrás: MSD Orvosi Kézikönyv

A szívzörej típusa alapján az orvosnak el kell döntenie, hogy ez a tumor okozta károsodás következtében kialakult visszaáramlás, ami nagyon ritka, vagy a zörejt, gyakoribb ok (pl. reumás láz) hozza létre.

A mixóma darabjai vagy a mixóma felszínén keletkezett véralvadék darabok leszakadhatnak, és a véráramlással más szervekbejuthatnak el, ahol az erekben elzáródást okozhatnak.

A tünetek attól függnek, hogy melyik ér záródik el

Az agyban elzáródó ér agylágyulást okoz. A tüdőben elzáródott ér fájdalmat és vérköpést okozhat. A mixóma tünetei többnyire nem-specifikusak, de legtöbbször nem is okoz tüneteket, ezért számos esetben véletlenül fedezik fel. A mixómákra utaló tünetek lehet

 • a láz,
 • a súlyvesztés,
 • a hideg hőmérséklet hatásának kitett kéz- és lábujjak hűvössé és fájdalmassá válása (Raynaud-jelenség),
 • a vérszegénység,
 • az alacsony vérlemezkeszám (mivel a vérlemezkék a véralvadásban felhasználódnak)
 • és az egyéb, súlyos fertőzésre utaló tünetek. 

A heidelbergi Egyetemi Kórházban 96 olyan beteg adatait elemezték ki visszamenőlegesen, akiket 10 éven belül kardiális mixómával operáltak. Marcin Szczechowiz a klinika szívsebésze szerint csak 70%-uknál tapasztaltak valamilyen tünetet. Lena Brendel még kisebb arányt tapasztalt a mainzi Egyetemi Kórházban szívtumorral operált 52 beteg esetén, akiknek mintegy fele nem mutatott tüneteket.

A pácienseknél diszpnoé vagy anginás panaszok léphetnek fel, néha láz is, ami endokarditiszre utal, és részben csak utólag derül ki, hogy a legtöbb 60 év körüli beteg már átesett tranziens iszkémiás attakon (TIA), vagy stroke-on. A heidelbergi betegeknél összefüggést mutattak ki a szívtumorok és a különböző pajzsmirigy betegségek között: a 96-ból minden ötödik páciens anamnézisében hiper- vagy hipotireózist, illetve rosszindulatú pajzsmirigybetegséget találtak. Ennek okát egyelőre nem sikerült tisztázni.

Egyéb elsődleges (primer) daganatok

A kevésbé gyakori jóindulatú szívdaganatok, a fibrómák és a rabdomiómák közvetlenül a szív rostos szöveteiből és izomsejtjeiből fejlődhetnek ki.

A rabdomiómák (a primer daganatok második leggyakrabban előforduló típusa) csecsemőkorban vagy gyermekkorban - általában egy ritka gyermekkori betegséghez, az ún. szklerózis tuberozához társulva - alakulnak ki. Egyéb elsődleges szívdaganatok, beleértve az elsődleges rosszindulatú daganatokat is, kifejezetten ritkák és nincs igazán jó kezelési lehetőségük.

A szív ezen daganatos megbetegedéseivel a gyermekek általában nem élnek egy évnél tovább.

Számos vizsgálati módszer használatos a szívdaganatok diagnózisában

Gyakran echokardiográfiát (hanghullámok segítségével történik a struktúrák ki- mutatása) alkalmaznak a daganat kimutatására. A hanghullámok a mellkasfalon lévő vagy a nyelőcsőbe juttatott eszközből (transzözofageális echokardiográfia) érkeznek.

A szívbe egy vénán keresztül katétert is fel lehet vezetni, amelyen át kontrasztanyagokat juttatnak be, és ez a röntgenképen a szívdaganatot körülrajzolja. Ez a vizsgálat azonban ritkán szükséges.

A Komputertomográfia (CT) és mágneses rezonancia vizsgálat (MRI) szintén alkalmazható. Ha a tumort megtalálták, speciális katéterrel kis minta vehető belőle, ami arra szolgál, hogy megállapítsák a tumor fajtáját, és kiválasszák a megfelelő kezelési módot.

 • A jóindulatú, egy részből álló elsődleges szívtumor általában műtéttel eltávolítható, és ezzel a beteg rendszerint meggyógyul.
 • Nem történik azonban sebészi beavatkozás, ha az elsődleges tumor több részből áll, vagy a tumor olyan nagy, hogy nem lehet eltávolítani.
 • Az elsődleges és másodlagos rosszindulatú szívdaganatok nem kezelhetők, csak az általuk okozott tünetek gyógyíthatók.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ez az szívbetegség 5 jele a nőknél

Forrás: MSD Orvosi Kézikönyv