Ezeket látta már?

Hirdetés

A testmozgás még erre is pozitív hatással van a szervezetünkben

MicrosoftTeams-image

A testmozgás fontosságáról számtalanszor hallottunk már, de elképzelhető, hogy több szinten is hatással van a testünkre.

Néhány évvel ezelőtt megkezdték a kutatásokat azzal kapcsolatban, hogy a bélflóra egyensúlyára is hatással van-e a rendszeres testmozgás.

A kutatásokból kigyűjtött adatok erősen alátámasztják, hogy más jól ismert belső és külső tényezők mellett a testmozgás is olyan tényezőnek tűnik, amely meghatározhatja a bél mikrobiális összetételének minőségi és mennyiségi változásait, ami esetleges előnyökkel járhat a szervezet számára.

Valójában a stabil és nagyfokú változatossággal rendelkező bélflóra elengedhetetlen az egyén egészséges állapotához is.

A testmozgás képes gazdagítani a mikroflóra sokféleségét és ezáltal

  • a baktériumok aránya javulhat, amely potenciálisan hozzájárulhat akár a testsúlycsökkentéshez, az elhízással összefüggő betegségek csökkenéséhez és a gyomor-bélrendszeri rendellenességek csökkenéséhez,
  • a baktériumok elszaporodását serkentheti, amelyek modulálhatják a nyálkahártya immunitását és javíthatják a funkciókat, ami csökkenti az elhízás és az anyagcsere-betegségek előfordulását.

Ezért a rendszeres testmozgás hozzájárulhat a mikroflóra egyensúlyának fenntartásához, vagy az esetleges egyensúly felborulás visszaállításához, ezáltal az egészségi állapot javulásához is hozzájárulhat.

Mindazonáltal további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy teljes mértékben megértsük azokat a mechanizmusokat, amelyek meghatározzák a mikroflóra összetételében és funkcióiban a testmozgás okozta változásait és ezek összes kapcsolódó hatását.

Emellett a testmozgás hatására megváltozott bélflóra felhasználható új megközelítések keresésére az anyagcsere- és gyulladásos betegségek kezelésében, amelyekben köztudott, hogy a mikrobióta fontos szerepet játszik.

Érdemes azonban tudnunk, hogy nemcsak a testmozgással tudunk hozzájárulni a bélflóránk egészségéhez. A bélflóra összetétele egyénenként változik, különböző baktériumtörzsek alkotják, különböző arányban, így minél többféle törzset tartalmaz egy készítmény, annál eredményesebb lehet az alkalmazása. A Bio-Kult Neura és a Bio-Kult Advanced étrend-kiegészítő termék 14-féle különböző baktériumtörzset tartalmaz az emberi szervezet természetes bélflórája számára.

A megfelelő állapotban lévő bélflóra hozzájárul az idegi nyugalomhoz és a különböző stressz okozta állapotok csökkentéséhez is. A Bio-Kult Neura termék élőflóra tartalmán kívül magnéziumot és B6-vitamint is tartalmaz, amelyek egyaránt hozzájárulnak a szellemi frissesség megőrzéséhez és a központi idegrendszer normál működéséhez is. A magnézium az izom regenerálódásában is segít, ezért ez a termék komplex módon hat.

Forrás: Vitaminkosár