Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

A változókor idején sem kell lemondanunk a szép alakról

shutterstock 1427746655

Az egyik legrettegettebb változókori jelenség a súlygyarapodás. A hormonális változások nagyban megváltoztatják az anyagcserét, azonban nem törvényszerű, hogy a termékeny éveink végére elhízzunk. Mutatjuk, mi mindent tehetünk az egészséges testsúlyunk megőrzéséért a változókori panaszok közepette is.

Ennyivel csökken átlagosan az energiaigényünk változókorban

Az évek előrehaladtával lassul az anyagcserénk, így felnőttként már nem engedhetjük meg magunknak ugyanazt a kalóriabevitelt, mint mondjuk kamaszkorunkban. A klimax kezdete a nők életében újabb mérföldkő, hiszen ilyenkor a szervezetben komoly hormonális átrendeződés indul el, amelyet gyakran kísér váratlan testsúlygyarapodás. Nem csoda: a változókor idején átlagosan 200 kalóriával csökken a nők napi energiaigénye. Ez mindössze egy zsemle és egy pohár narancslé energiatartalma. Ez azt jelenti, hogy egyszerűen ennyivel kevesebbet együnk egy nap, és megőrizhetjük a testsúlyunkat? A válasz sajnos nem: ebben az életszakaszban a mennyiség csökkentése mellett a minőségre is oda kell figyelnünk, azaz tudnunk kell, hogy mely ételeket részesítsük előnyben.

Nekünk is változnunk kell

„Ugyanúgy eszem, ugyanannyit mozgok, mint korábban, mégis hízni kezdtem!” – panaszolja a 49 éves Petra, és aligha van egyedül ezzel a problémával. A nők negyvenes életéveinek végén kezdődő változókor ugyanis valóban a változásról szól, ezért bizony nekünk magunknak is változtatnunk kell, ha szeretnénk továbbra is megőrizni az alakunkat. Az egészséges étrend minden életkorban hasznunkra válik, a klimax idején pedig mondhatni kötelező. Fogyasszunk több zöldséget, gyümölcsöt, míg a gyors felszívódású szénhidrátokat és a cukrot inkább száműzzük. Ügyeljünk a belső hidratáltságunkra is, azaz igyunk elegendő folyadékot. Ezzel együtt mozogjunk többet, mint korábban, elvégre a sport jelentősen fokozza a kalóriafelhasználást. Olyan sportot keressünk, amely a fizikai állapotunknak megfelelő, és amelyben örömünket leljük: ez lehet edzőtermi mozgás, jóga, úszás, nordic walking, de a rendszeres tempós séta is hasznos tevékenység.

Gyógynövényekkel a változókori panaszok ellen

A változókori életmódváltást persze nem könnyítik meg az ilyenkor sokakat érintő klimaxos panaszok, a hőhullámok, az izzadás, a hangulatingadozások vagy az alvászavar. Segíthet, ha nem egyik napról a másikra dobjuk sutba a korábbi szokásainkat és étrendünket, hanem apránként, lépésről lépésre változtatunk. A kellemetlen tünetek csillapítására pedig bátran hívjuk segítségül a természet patikáját. A Cimicifuga, azaz a poloskavész segítheti az olyan változókori testi panaszok enyhítését, mint a hőhullámok vagy a fokozott izzadás. Az alvászavarok ellen hasznunkra válhat a valeriána, míg az enyhe depressziós tünetekre a lélek napsugarának is nevezett orbáncfű jelenthet gyógyírt. Válasszunk ellenőrzött minőségű készítményeket, amelyeket patikában vásárolhatunk meg recept nélkül.

Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához