Ezeket látta már?

Társadalmi célú hirdetés

Az ártalomcsökkentés másképp: az egészségedről te döntesz!

2023.12.04.
Az ártalomcsökkentés másképp: az egészségedről te döntesz!

Hajlamosak vagyunk a betegségekre sorscsapásként tekinteni, pedig a tudomány mást mond: a személyes döntéseinknek meglepően nagy hatásuk van az egészségünkre. Mutatunk pár tippet, amellyel hatalmasat léphetsz előre az egyéni ártalomcsökkentés útján!

A WHO adatai szerint a krónikus betegségek világszerte az összes haláleset közel 70 százalékáért felelősek. Ezek a betegségek leginkább négy életmódtényezőhöz kapcsolódnak: a helytelen táplálkozáshoz, a mozgásszegény életmódhoz, a dohányzáshoz, valamint a túlzott alkoholfogyasztáshoz – csupa olyasmihez, ami választható. Szintén a döntéseink súlyát mutatja, hogy akik hetente legalább 2,5 órát mozognak, átlagosan 4,2 évvel élnek tovább. Az ártalomcsökkentés nem csak azt jelentheti, hogy nem teszek meg valamit, ami árt, hanem azt is, hogy olyan változtatásokat iktatok be az életrendembe, amelyek csökkentik a kockázatot.

Az ártalomcsökkentés másképp: az egészségedről te döntesz!

Ma már a dohányzáshoz kapcsolódó ártalomcsökkentés lehetőségei is széles skálán mozognak. Az egyik végpont a cigarettázás: ha nem változtatunk semmin, az a legártalmasabb az egészségre nézve. A másik véglet, ha nem dohányzunk - ez a lehető legjobb, amit tehetünk. De ha nem tudjuk teljesen megszüntetni az ártalmat, akkor is van lehetőség csökkenteni!

A magyarok közel egynegyede dohányzik, ám tízből négyen nem tudják, hogy a hevített dohánytermékek, az e-cigaretta, a nikotinpárna használata során nincs égés, így nincs füst és hamu sem, ezért jócskán csökkenthető a dohányzáshoz kapcsolódó károsanyag kitettség: a cigarettához képest akár 70-95 százalékkal is. Azonban a füstmentes termékek esetén is fontos tudni, hogy ezek is tartalmaznak például nikotint, amely egyéb káros hatásai mellett megemeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást, továbbá a károsanyag kitettség csökkenés és az egészségügyi hatás közötti összefüggés vizsgálatára hosszútávú kutatások szükségesek.

A Füstmentes formába hozunk! kampány ismeretterjesztő tartalmakkal irányítja rá a figyelmet az ártalomcsökkentés mindennapi lehetőségeire. A leszokásnál nincs jobb megoldás, de a le nem szokó felnőtt dohányzók számára kulcsfontosságú lehet az ártalomcsökkentésről a hiteles forrásból történő tájékozódás, hiszen minden lépés számít az ártalomcsökkentés felé vezető úton!

Kattints további hasznos, figyelemfelhívó tartalmakért, és hozd magad füstmentes formába! www.fustmentes.hu/formabahozunk/

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, amely a Philip Morris Magyarország Kft. hozzájárulásával készült.

Forrás: Shutterstock
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához