Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Mensigondok, amelyek hosszú éveken át elkísérhetnek

Mensigondok, amelyek hosszú éveken át elkísérhetnek

A női léthez hozzátartoznak a havonta jelentkező piros betűs napok, amelyek hosszú éveken át elkísérnek bennünket. Ám időnként problémáink lehetnek a menstruációnkkal, megnéztük, mi okozhatja a gondokat.

Megijeszthet minket a menstruációnk

A női termékenységet évtizedeken át meghatározó menzesz 8 és 15 éves kor között, de jellemzően 12-13 évesen jelentkezik először a lányoknál, majd a várandósságot és a szülést követő pár hét, illetve hónap kivételével havonta megjön, egészen 45-55 éves korunkig. Ha nem jó időben kezdődik el a menstruáció, azaz túl sokat késik vagy túl hamar érkezik, akkor általában megijedünk.

A cikluszavar üzenet a testünktől

A menstruációs ciklus 28 napos, de az is teljesen normális, ha valakinek 21 vagy esetleg 35 napra jön meg. Az azonban valamilyen problémát jelez, ha a ciklusok hossza hónapról hónapra változik, ha túl hosszúra nyúlik vagy nagyon lerövidül. Ha a ciklus rendetlenkedni kezd, arra mindig érdemes odafigyelnünk, hiszen az fontos üzenet számunkra a testünktől. A zavart akár ciszta, gyulladás vagy egyéb betegség is okozhatja. Ilyenkor érdemes orvosi segítséget kérnünk, és alaposan kivizsgáltatnunk magunkat.

Külső hatások is megbolygathatják az egyensúlyt

A női szervezet olyan érzékeny, hogy a menstruációs ciklust szinte bármi megzavarhatja: a túlzásba vitt fogyókúra, valamilyen lelki megrázkódtatás, a túlhajszoltság vagy csupán a folytonos idegeskedés. Ezek mind olyan külső hatások, amelyek megbolygathatják a szervezet hormonális egyensúlyát, és ennek következtében a menstruáció rendszertelenné válhat. A cikluszavart általában hormontartalmú tablettákkal kezelik, de elérhető hormonmentes, gyógynövényes gyógyszer is a ciklus rendezésére.

Érzelmi hullámvasút mensi előtt

Bár korábban gyakran megbélyegezték a nőket azzal, hogy a menzeszük előtt hisztériássá válnak, ma már köztudott, hogy ennek a viselkedésnek nagy valószínűséggel hormonális okai vannak. A PMS, azaz a premenstruációs szindróma nagyjából a nők 80 százalékát érintheti a havivérzés előtti időszakban. A panaszok a menzeszt megelőző 7-10 napban jelentkeznek, majd a menstruáció kezdete után maguktól megszűnnek. A tünetegyüttesben több mint 150 féle panaszt tartanak nyilván, az azonban egyénenként változó, hogy ezek közül kinél melyek jelentkeznek.

A PMS gyakori tünetei

A PMS leggyakoribb tünetei közé tartozik az ingerlékenység, a fejfájás és a mellfeszülés, az alhasi fájdalom és görcs, a puffadás érzése, a lehangoltság és a farkasétvágy. A PMS kialakulásának leginkább hormonális okai vannak: a panaszok akkor jelentkeznek, amikor a szervezetünkben az ösztrogén, majd a progeszteron szintje csökkenni kezd. Életmódváltással és hormonmentes növényi gyógyszerrel sokat tehetünk azért, hogy enyhítsük a menzesz előtt jelentkező PMS-panaszokat.

Forrás: Phytotec Hungária