Ezeket látta már?

Hirdetés

Probiotikumok jelentősége várandósság alatt és után

protexin restorebaby baba

Az élet különböző szakaszaiban eltérő a bélflóra összetétele. Az egyik ilyen speciális helyzet a várandósság és a szülés utáni időszak is. Ilyenkor különösen fontos a szervezet működésének egyensúlyban tartása, mivel ekkor nemcsak egy ember egészségéről van szó.

Köztudott, hogy a bélflóra egyik nagyon fontos szerepe a fertőzések elleni védekezésben van. Ez nemcsak a bélrendszer fertőzéseire igaz, a bél nyirokszervein keresztül a bélflóra az egész szervezet védekező képességét fokozza. Befolyásolja az elfogyasztott ételek lebomlását és felszívódását, ezáltal csökkenti az emésztési panaszokat, hasmenést vagy székrekedést, de ezeken keresztül akár az elhízást is.

A várandósság ideje alatt különösen fontos az anyai szervezet védelme, mivel a fertőzések egy része akár magzati fejlődési rendellenességet is okozhat. Az anyai mikrobiom jó irányba befolyásolható probiotikumok adásával, különösen olyan készítmények segítségével, amelyek prebiotikumot és többféle probiotikus törzset is tartalmaznak ‒ követve a bélflóra sokszínűségét ‒ mint például a Protexin Balance.

Születéskor az újszülött immunrendszere még éretlen, bár a méhlepényen keresztül már többféle immunglobulin átjut az anyából a magzatba, ami a passzív immunitásban játszik szerepet. Jelentős különbség van az újszülöttek bélflórájában, attól függően, hogy természetes úton, vagy császármetszéssel születtek. A császármetszéssel világra jött babák mikrobiom összetételében csökkent a Bifidobacterium, Lactobacillus, és Streptococcus törzsek száma, ellenben a patogének (Clostridium perfringens, E. coli) aránya magasabb. Az újszülött bélflórájának összetételét jelentősen befolyásolja a táplálás módja: az anyatejes táplálás biztosítja az optimális összetételt, amely részben a szoros bőrkontaktus következtében az anyai flórából származik, másrészt az anyatejben levő prebiotikumok is jó irányba tolják a bélbaktérium törzsek arányát.

A koraszülöttek esetében is eltérő a mikrobiom összetétele. Tudományos vizsgálatok igazolták, hogy akár az anyának, akár az újszülöttnek adott probiotikum szerepet játszik a koraszülöttek súlyos megbetegedésének, a bélfal elhalással járó bélgyulladásnak a megelőzésében. A csecsemőkori hasfájás (kólika) epizódjainak száma csökken, időtartama rövidül, ha a gyermek probiotikumot fogyaszt, de ez igaz lehet akkor is, ha a szoptató anya jó baktériumokat szed.

A pre- és probiotikumok szedése a várandósság és szoptatás alatt nem jár semmilyen egészségügyi kockázattal, ezért mindenkinek ajánlható.

Szerző: Dr. Hidvégi Edit PhD. gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász, gasztroenterológus

A cikk a Vitaminkosár Kft., a Protexin termékcsalád forgalmazójának megbízásából készült.

Forrás: Vitaminkosár Kft.