A mustgáz komoly veszélyt jelenthet - figyelmeztet a Nébih
A mustgáz nagy koncentrációban történő belélegzése akár tragédiát is okozhat, amennyiben a pince szellőztetése nem megfelelő.
Az idei szüreti időszak beköszöntével a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a bortermelők figyelmét a must erjedése során keletkező mustgáz veszélyeire. A pince levegőjének biztonságát ma már szén-dioxid jelző készülékekkel is ellenőrizhetjük, de a hagyományos gyertyás módszer továbbra is egyszerű és hatékony figyelmeztetést adhat.
Mustgáz okozta tragédiák
A hazánkban legkorábban érő szőlőfajta, a Csabagyöngye szedésével néhány nappal ezelőtt kezdetét vette a 2025. évi szüreti időszak. Számos pincében már forrásban van, vagyis erjedésnek indult a leszüretelt szőlőből származó must. Ez a szőlőtermesztők, bortermelők életében mindig nagy izgalommal várt, különleges időszak. Azonban komoly veszélyeket is hordozhat, ha elmulasztjuk azokat az óvintézkedéseket, amelyekkel megelőzhetőek az erjedéskor keletkező mustgáz okozta tragédiák. A mustgáz, amely tulajdonképpen nem más, mint szén-dioxid, a nem megfelelő szellőzéssel rendelkező pincében olyan mennyiségben is felhalmozódhat, hogy adott esetben súlyos, akár halált is okozó mérgezéshez is vezethet.
A Nébih felhívja a bortermelők figyelmét, hogy az év ezen szakaszában kiemelten fontos a pince levegőminőségének folyamatos ellenőrzése. A modern eszközök, például szén-dioxid jelző alkalmazása mellett, az évszázados módszer, a gyertya lángjával történő ellenőrzés is figyelmeztethet a veszélyre. A gyertyás ellenőrzés lényege, hogy ha a derékmagasságban, például egy lapátra vagy botra erősítve magunk előtt tartott meggyújtott gyertya lángja kialszik, vagy már csak bizonytalanul ég, az a levegő megemelkedett szén-dioxid tartalmára utal. Mivel a szén-dioxid a levegőnél nehezebb, elsősorban a pince alsó részében gyűlik össze, ezért különösen fontos, hogy a gyertyát mindig derékmagasságban vagy annál lejjebb használjuk. Ilyen esetben a pincébe történő belépés életveszélyes.
Jó a gyertyás módszer?
Akár a gyertyás módszerrel, akár modern jelzőberendezés riasztása által mustgáz jelenlétét észleljük, azonnal hagyjuk el a helyiséget és a 112-es segélyhívón kérjük a szakemberek (tűzoltóság, katasztrófavédelem) segítségét.
A Nébih továbbá felhívja a borászok figyelmét, hogy a regisztrált borászati üzemeknek a mustgázveszélyből adódó balesetek elkerülésére vonatkozóan, írásos intézkedési tervvel kell rendelkezniük. Célszerű a pincék bejáratánál egy rövid tájékoztató kihelyezése is ebből a célból. A megfelelő tájékoztatás érdekében valamennyi pincei dolgozónak részt kell vennie egy ismétlődő balesetvédelmi oktatáson a szüretet megelőző időszakban. Mindemellett gondoskodni kell az érzékelők folyamatos karbantartásáról is (évente legalább egyszer a szüretet megelőző időszakban), valamint szükséges ennek dokumentálása is.
Összegzés
- A must erjedése során keletkező szén-dioxid halmozódhat fel megfelelő szellőzés hiányában.
- A pince levegőminőségét szén-dioxid érzékelők vagy gyertyás módszer segítségével lehet ellenőrizni.
- Akár a modern eszközök, akár a gyertyás módszer veszélyt jelez, azonnal ki kell menni a helyiségből.
- A borászati üzemek számára kötelező írásos intézkedési terv készítése és munkatársak oktatása.
Ezért érdemes naponta szőlőt enni - még a szívünket is védi!
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!