6 ital és étel, melyet soha ne melegítsen a mikróban

Színes
2025. május 06. 15:24

Ügyeljen arra, hogy ezeket soha ne tegye a mikróba!

A mikróhullámú sütő kétségtelenül az egyik legpraktikusabb konyhai eszköz, mely lehetővé teszi számunkra, hogy pillanatok alatt felmelegítsünk vagy megfőzzünk ételeket. A rohanó hétköznapokban azonban nem árt óvatosnak lenni, mivel nem minden étel és ital alkalmas mikrós használatra. Hogy melyek ezek?

Csípős paprikák

A csípős paprikák jellegzetes erejéért a kapszaicin nevű vegyület felelős. Ez az összetevő melegítés közben gőzzé alakulhat, mely belélegezve vagy szembe kerülve jelentős irritációt okozhat. Ezért, ha például taco köretet vagy salsa-t készít, feltétlenül ügyeljen arra, hogy mindig jól szellőző helyen pirítsa, süsse vagy grillezze a paprikát - írja a Better Homes & Gardens.

Héjas tojás

A héjas tojások mikrohullámú sütőben történő melegítése komoly veszélyeket hordozhat magában, mivel a tojásban lévő nedvesség elérheti a forráspontot, és a képződő gőz gyorsan felgyülemlik, ami robbanást okozhat. Emiatt érdemes csak megbízható módszereket alkalmazni a tojásfőzéshez.

Szőlő

A szőlő közkedvelt gyümölcs, amelyet gyakran fagyasztva, salátákban vagy turmixokban fogyasztunk. Azonban fontos tudni, hogy a szőlő mikrohullámú sütőben való melegítése kockázatos lehet. A mikróban melegített szőlő ugyanis szikrázhat, amit az elektromágneses mezők viselkedése okoz a szőlőszemek között.

Panírozott vagy sült maradékok

A sütőben vagy bő olajban kisütött ételek, mint például a rántott hús vagy a sült hal, nem mindig őrzik meg eredeti ropogósságukat, ha mikróban melegíti őket újra. A panírozás gyakran elveszíti eredeti textúráját, és a megújított ételek nem lesznek olyan élvezetesek, mint frissen. A legjobb megoldás az ilyen ételek újramelegítésére az, ha beteszi a sütőbe.

Fagyasztott hús

A mikrohullámú sütő kiváló eszköz lehet a fagyasztott hús gyors kiolvasztásához, azonban a teljes sütési folyamat már problémákba ütközhet.

- A mikrohullámú készülék belülről kifelé melegít, így a hús középrészét nem biztos, hogy eléri a megfelelő hőmérséklet - figyelmeztet Sarah Brekke. Ezért érdemes a húst inkább a hűtőben kiolvasztani egy éjszaka alatt (vagy kezdetben rövid ciklussal mikrohullámú sütőben felolvasztani), majd sütőben, serpenyőben vagy grillen befejezni a sütést.

Alkoholos italok

Sokan szeretik a forró alkoholos italokat változatokat (pl. forralt bort, forró rumos teát). Azonban fontos tudni, hogy az alkohol molekulák igen illékonyak, és meggyulladhatnak a mikrohullámok hatására, ami bizony tűzveszélyes. Ezért az ilyen italokat inkább tűzhelyen, lábasban melegítse fel!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en,Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# mikró# mikrohullámú sütő# melegítés# konyha# étel# biztonság# szőlő# tojás# rántott hús# alkohol

TÜNETKERESŐ

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához

Címlapról ajánljuk