Ezeket látta már?

6 ital és étel, melyet soha ne melegítsen a mikróban

Színes
2025. május 06. 15:24
színes mit ne melegít tegyek mikróba

Ügyeljen arra, hogy ezeket soha ne tegye a mikróba!

A mikróhullámú sütő kétségtelenül az egyik legpraktikusabb konyhai eszköz, mely lehetővé teszi számunkra, hogy pillanatok alatt felmelegítsünk vagy megfőzzünk ételeket. A rohanó hétköznapokban azonban nem árt óvatosnak lenni, mivel nem minden étel és ital alkalmas mikrós használatra. Hogy melyek ezek?

Csípős paprikák

A csípős paprikák jellegzetes erejéért a kapszaicin nevű vegyület felelős. Ez az összetevő melegítés közben gőzzé alakulhat, mely belélegezve vagy szembe kerülve jelentős irritációt okozhat. Ezért, ha például taco köretet vagy salsa-t készít, feltétlenül ügyeljen arra, hogy mindig jól szellőző helyen pirítsa, süsse vagy grillezze a paprikát - írja a Better Homes & Gardens.

Héjas tojás

A héjas tojások mikrohullámú sütőben történő melegítése komoly veszélyeket hordozhat magában, mivel a tojásban lévő nedvesség elérheti a forráspontot, és a képződő gőz gyorsan felgyülemlik, ami robbanást okozhat. Emiatt érdemes csak megbízható módszereket alkalmazni a tojásfőzéshez.

Szőlő

A szőlő közkedvelt gyümölcs, amelyet gyakran fagyasztva, salátákban vagy turmixokban fogyasztunk. Azonban fontos tudni, hogy a szőlő mikrohullámú sütőben való melegítése kockázatos lehet. A mikróban melegített szőlő ugyanis szikrázhat, amit az elektromágneses mezők viselkedése okoz a szőlőszemek között.

Panírozott vagy sült maradékok

A sütőben vagy bő olajban kisütött ételek, mint például a rántott hús vagy a sült hal, nem mindig őrzik meg eredeti ropogósságukat, ha mikróban melegíti őket újra. A panírozás gyakran elveszíti eredeti textúráját, és a megújított ételek nem lesznek olyan élvezetesek, mint frissen. A legjobb megoldás az ilyen ételek újramelegítésére az, ha beteszi a sütőbe.

Fagyasztott hús

A mikrohullámú sütő kiváló eszköz lehet a fagyasztott hús gyors kiolvasztásához, azonban a teljes sütési folyamat már problémákba ütközhet.

- A mikrohullámú készülék belülről kifelé melegít, így a hús középrészét nem biztos, hogy eléri a megfelelő hőmérséklet - figyelmeztet Sarah Brekke. Ezért érdemes a húst inkább a hűtőben kiolvasztani egy éjszaka alatt (vagy kezdetben rövid ciklussal mikrohullámú sütőben felolvasztani), majd sütőben, serpenyőben vagy grillen befejezni a sütést.

Alkoholos italok

Sokan szeretik a forró alkoholos italokat változatokat (pl. forralt bort, forró rumos teát). Azonban fontos tudni, hogy az alkohol molekulák igen illékonyak, és meggyulladhatnak a mikrohullámok hatására, ami bizony tűzveszélyes. Ezért az ilyen italokat inkább tűzhelyen, lábasban melegítse fel!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# mikró # mikrohullámú sütő # melegítés # konyha # étel # biztonság # szőlő # tojás # rántott hús # alkohol

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés