6 ital és étel, melyet soha ne melegítsen a mikróban
Ügyeljen arra, hogy ezeket soha ne tegye a mikróba!
A mikróhullámú sütő kétségtelenül az egyik legpraktikusabb konyhai eszköz, mely lehetővé teszi számunkra, hogy pillanatok alatt felmelegítsünk vagy megfőzzünk ételeket. A rohanó hétköznapokban azonban nem árt óvatosnak lenni, mivel nem minden étel és ital alkalmas mikrós használatra. Hogy melyek ezek?
Csípős paprikák
A csípős paprikák jellegzetes erejéért a kapszaicin nevű vegyület felelős. Ez az összetevő melegítés közben gőzzé alakulhat, mely belélegezve vagy szembe kerülve jelentős irritációt okozhat. Ezért, ha például taco köretet vagy salsa-t készít, feltétlenül ügyeljen arra, hogy mindig jól szellőző helyen pirítsa, süsse vagy grillezze a paprikát - írja a Better Homes & Gardens.
Héjas tojás
A héjas tojások mikrohullámú sütőben történő melegítése komoly veszélyeket hordozhat magában, mivel a tojásban lévő nedvesség elérheti a forráspontot, és a képződő gőz gyorsan felgyülemlik, ami robbanást okozhat. Emiatt érdemes csak megbízható módszereket alkalmazni a tojásfőzéshez.
Szőlő
A szőlő közkedvelt gyümölcs, amelyet gyakran fagyasztva, salátákban vagy turmixokban fogyasztunk. Azonban fontos tudni, hogy a szőlő mikrohullámú sütőben való melegítése kockázatos lehet. A mikróban melegített szőlő ugyanis szikrázhat, amit az elektromágneses mezők viselkedése okoz a szőlőszemek között.
Panírozott vagy sült maradékok
A sütőben vagy bő olajban kisütött ételek, mint például a rántott hús vagy a sült hal, nem mindig őrzik meg eredeti ropogósságukat, ha mikróban melegíti őket újra. A panírozás gyakran elveszíti eredeti textúráját, és a megújított ételek nem lesznek olyan élvezetesek, mint frissen. A legjobb megoldás az ilyen ételek újramelegítésére az, ha beteszi a sütőbe.
Fagyasztott hús
A mikrohullámú sütő kiváló eszköz lehet a fagyasztott hús gyors kiolvasztásához, azonban a teljes sütési folyamat már problémákba ütközhet.
- A mikrohullámú készülék belülről kifelé melegít, így a hús középrészét nem biztos, hogy eléri a megfelelő hőmérséklet - figyelmeztet Sarah Brekke. Ezért érdemes a húst inkább a hűtőben kiolvasztani egy éjszaka alatt (vagy kezdetben rövid ciklussal mikrohullámú sütőben felolvasztani), majd sütőben, serpenyőben vagy grillen befejezni a sütést.
Alkoholos italok
Sokan szeretik a forró alkoholos italokat változatokat (pl. forralt bort, forró rumos teát). Azonban fontos tudni, hogy az alkohol molekulák igen illékonyak, és meggyulladhatnak a mikrohullámok hatására, ami bizony tűzveszélyes. Ezért az ilyen italokat inkább tűzhelyen, lábasban melegítse fel!
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!