Ezeket látta már?

Több mint 600 orvost érint rosszul a KATA változása

igazolás, vény, recept, orvos

Egyelőre nem tudni, hogy mik lesznek a következményei annak, ha több száz orvos nem tudja folytatni a KATA vállalkozását.

Online kérdőíven kérdezte meg tagjait a Magyar Orvosi Kamara Budapesti Területi Szervezete arról, hogyan érinti őket a kataszabályok változása. A kérdőívet 1223 budapesti orvos töltötte ki: az orvosok több mint fele KATA-sként dolgozott, és rosszul érintik őket is a változások.

érintik a változások – mondta a Telexnek Albert István, a budapesti orvosi kamara elnöke

Az új katatörvény az orvosokra, és így áttételesen a betegellátásra is komoly hatással lehet. Sok orvos vállalt ugyanis eddig katás egyéni vállalkozóként ügyeletet, vizsgált betegeket másodállásban a szakrendelőkben vagy rendelt magánklinikákon. Mivel régóta nincs elegendő szakorvos, ezért az, hogy hányan tudják majd folytatni vállalkozóként, a betegekre is hatással lesz. A kérdőív eredményeiről a Telex számolt be:

  • Arra a kérdésre, hogy személyesen érint-e a kataszabályok változása az orvosokat, a válaszadók 63,8 százaléka (780 orvos) felelt igennel.
  • A válaszadó budapesti orvosok 53,7 százaléka (657 orvos) látja úgy, hogy veszélyezteti a munkavállalását a megváltozott adózási környezet.
  • Arra a kérdésre, hogy egy másik adózási formában folytatná-e orvosi tevékenységét, a válaszadók 51,9 százaléka, 635 orvos válaszolt igennel. (Az 588 nem válasz ebben az esetben nem tekinthető úgy, hogy aki ezt jelölte be, az mind abbahagyná orvosi vállalkozói tevékenységét, hiszen az első kérdésre 443-an mondták azt, hogy őket nem érinti a kataszabályok változása.)

A Magyar Orvosi Kamara már kérte a kormánytól, hogy az orvosok mentesüljenek a KATA változások alól.

Forrás: EgészségKalauz