Ezeket látta már?

Agyvérzést kapott az anyuka, de az orvos nem a kórházba, hanem körmöshöz küldte

fejfájás, fajtái, tünetei, okai, kezelése, hőguta, agyrázkódás, hipertóniás krízis, agydaganat, szén-monoxid-mérgezés, nyaki verőér repedés, stroke, agyhártyagyulladás

Az anyuka hiába panaszkodott erős fejfájásra, látásproblémákra, szédülésre, az orvosa azt hitte, csak depressziós.

Kerri-Ann Wool, a délkelet-angliai Portsmouth-ban élő háromgyerekes édesanya négy évvel ezelőtt erős fejfájásra és homályos látásra panaszkodott. Még aznap felkereste háziorvosát, aki úgy vélte, a 34 éves nőnek vérnyomásproblémái lehetnek, így minden további vizsgálat nélkül haza is engedte – írja a Daily Mail. a hirado.hu.

Azt hitték az orvosok, hogy depressziós

Az asszony egyre rosszabbul érezte magát, ezért a következő napokban háromszor is megpróbált orvosi segítséget kérni. Mindhárom alkalommal más szakembertől. A legvégén már annyira elkeseredett, hogy elsírta magát, ezért az orvosa azt hitte depressziós, felírt neki antidepresszánst, és azt tanácsolta, menjen el egy körmöshöz, és csináltassa meg a körmeit, hátha attól majd jobban érzi magát.

Végül a 34 éves nő bement a kórházba. A portsmouth-i Queen Alexandra kórház orvosaitól paracetamolt kapott, hazaküldték, de mégis beutalták MRI-vizsgálatra. A vizsgálatból kiderült, hogy agyvérzést kapott, ám a kórház egyik orvosa figyelmen kívül hagyta a diagnózist.

Így tehet különbséget a stroke és a szívinfarktus tünetei között a kardiológus szerint - olvasson tovább!

Az asszony panaszai azonban nem múltak el. Egy évvel később Kerri-Ann elkérte a leleteit, és csak ekkor tudta meg, hogy annak idején agyvérzése volt. A diagnózist az MRI-eredményein szerepelt. A szélütés a kisagyat érintette, amely a szervezet egyensúlyáért felelős, de az orvos ezt nem vette észre. A további vizsgálatokból kiderült, hogy a problémát a nő szívén lévő lyuk okozta. Ez vezethetett a stroke-hoz. Kerri-Annt emiatt megműtötték, de az agyvérzés szövődményei miatt nem tudja a korábbi munkáját végezni.

„Úgy éreztem, mintha egy hisztérikus nőnek tartanának. Senkit sem tudtam rávenni, hogy komolyan vegyen.” - tette hozzá az édesanya.

Így alakul ki a stroke

A stroke egy összefoglaló kategória, az esetek 80-85 százalékában agyi érelzáródás okozza, aminek következtében az adott ér által ellátott agyi terület nem kap elég vért, infarktus, azaz agyi elhalás következik be. A fennmaradó esetekben vérzéses stroke lép fel, azaz egy ér megrepedésének következtében az agyban vérömleny alakul ki, ez utóbbit nevezzük agyvérzésnek. Míg más betegség, például a szívinfarktus esetében elterjedt, hogy szúró mellkasi fájdalom észlelésekor azonnal orvoshoz kell fordulni, a stroke tünetei kevésbé ismertek.

A stroke tünetei

  • féloldali végtaggyengeség
  • zsibbadás
  • száj hirtelen félrehúzódása
  • beszédértési, szóformálási nehézségek
  • hangképzési problémák
  • hirtelen kialakuló látászavar
  • zavartság.

Ha az úgy nevezett rokkantsági tünetek közül csak az egyik tünet jelentkezik, 70 százalék az esély rá, hogy heveny agyérkatasztrófáról, azaz stroke-ról van szó.

Ha a vezető tünetek,

  • azaz a féloldali végtaggyengeség,
  • a beszédzavar
  • és a száj félrehúzódása

közül az összes észlelhető, akkor szinte biztos, de legalább 90 százalék esély van a stroke-ra, de már egy tünet esetén is azonnal mentőt kell hívni.

Forrás: hirado.hu/egészségkalauz