A fehér rizs cukorbetegséget okozhat?

Egeszsegkalauz
2015. július 10. 09:58
Módosítva: 2016. január 13. 00:27

A Harvard Egyetem kutatói kimutatták, hogy a fehér rizs meredek emelkedést okoz a vércukorszintben, és ezzel megnöveli a cukorbetegég kialakulásának esélyét.

A hatalmas, 200 ezres mintán lefolytatott vizsgálat eredményei szerint a teljes kiőrlésű termékek a rizzsel ellentétben csökkentik a diabétesz kockázatát, mivel annál lényegesen lassabban bomlanak le, és így jóval kisebb tempóval emelkedik a vércukorszint, kímélve a májat. A barna rizs is hasonló hatással bír.

A fehér rizs cukorbetegséget okozhat?

A fehér rizs cukorbetegséget okozhat?

Forrás: MTI


A BBC beszámolója szerint a vizsgált személyeket két csoportra osztották, az egyikbe azok tartoztak, akik teljes kiőrlésű termékeket vagy barna rizst ettek naponta legalább kétszer, a másikba pedig a fehér rizst fogyasztók kerültek. Az eredmények azt mutatták, hogy az első csoportba tartozóknál mintegy 11 százalékkal alacsonyabb eséllyel alakul ki a kettes típusú cukorbetegség. A kutatás rendkívül nagy jelentőségű, mivel a fejlett országok lakosságának 70 százaléka fehér rizst fogyaszt.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en,Tiktok-on is!

Forrás: Medipress
# Cukorbetegség# diagnózis# diéta

TÜNETKERESŐ

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához

Címlapról ajánljuk