Ezeket látta már?

A nyárfaszöszre vagyok allergiás? Így derítheti ki

nyárfa, allergia

A napokban a nyárfák levegőben szálló terméseitől fehérbe borult a táj. Aki ebben az időszakban tüsszög és könnyezik, gondolhatja, hogy ezek a vattapamacsok okozzák a tüneteit.

Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy valóban emiatt jelentkeznek-e a szénanáthás tünetek.

A felmelegedéssel nő a pollenkoncentráció

A hűvösebb, esős napokat követő felmelegedés és napsütéses időszak miatt mindig hirtelen megnő a levegőben a pollenkoncentráció. Ilyenkor több növény pollenszórása egy időben zajlik, ami sokszor még a nem allergiás szervezetet is megviseli.

A napokban elsősorban a nyír, a platán és a tölgy pollenszórása okoz tüneteket az arra érzékenyeknél, de szénanáthás panaszok jelentkezhetnek még tiszafafélékre, juharra, kőrisre és fűzre allergiásoknál is.

A nyárfa pollenszórása már lezajlott

Amit a napokban látunk a szabadban szállni, az valójában a nyárfa terméséből és annak a szél általi terjedését segítő, levegővel telt részeiből áll. Az allergiás tüneteket a virágpor, vagyis a pollenek okozzák, ilyen allergén fehérjéket azonban a „nyárfaszösz” nem tartalmaz.

A nyárfa pollenszórás valójában már korábban lezajlott, szabad szemmel érzékelhető jelek nélkül, ahogyan a többi növény esetében is történik. Aki a nyárfa pollenre allergiás, március végén, április elején tapasztalta a szénanáthás tüneteket.

Megelőzhető a gyermekkori allergia? Tudja meg! Kattintson!

Allergiavizsgálattal megtudhatja, valójában mitől tüsszög

A levegőben aktuálisan jelen lévő allergén növények pollenszemei okozhatják, ha valakinél ebben az időszakban jelentkeznek pollenallergiás tünetek – magyarázza dr. Moric Krisztina. Ezeket az aktuális napi pollenjelentésben tudjuk nyomon követni. Jelenleg is több növény virágzik, így allergiavizsgálatra van szükség, hogy meg tudjuk állapítani, hogy pontosan melyik okozza a panaszunkat.

Vérvizsgálattal meg lehet határozni az allergént, majd a panaszaink és a vizsgálat eredménye alapján az allergológus személyre szabott kezelést állít össze, így az allergén növény pollenszórásának hátralévő heteit már szénanáthás tünetek nélkül tölthetjük.

Forrás: Budai Allergiaközpont

Forrás: Budai Allergiaközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához