Mindenki ezt nézi most!

Eddig szedje az antihisztamint, ha pollenallergiás!

allergia, pollen, gyógyszer, antihisztamin, parlagfű, immunterápia

A klasszikus pollennaptárt minden évben felülírja az aktuális időjárás, ezért mindig figyelje a pollenjelentést - mi pedig mutatjuk, mikor, és hogyan hagyhatja el az allergiagyógyszerét.

Lassan végéhez közeledik az idei pollenszezon, az időjárás függvényében október közepe környékén már jelentősen csökken, vagy megszűnik a leggyakoribb allergén növény, a parlagfű virágzása is. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát arról kérdeztük, hogy mi a teendő ebben az időszakban, elhagyhatjuk-e lassan az antihisztamin szedést.

Figyelje a napi pollenjelentést!

A pollennaptárt az elmúlt években sajnos rendre felülírja az aktuális időjárás. Emiatt egyes növények pollenszórása hamarabb is kezdődhet és tovább is tarthat, ha sokáig enyhe marad az idő. Ez azért lényeges, mert az allergiás tünetek egészen addig jelentkezni fognak, amíg az allergén pollenek jelen vannak a levegőben – magyarázza dr. Moric Krisztina. A tünetek erőssége egyéni érzékenység kérdése, valakinél már az alacsonyabb pollenkoncentráció is előhozza az allergiás panaszokat. A gyógyszert ezért mindaddig tanácsos szedni, amíg a napi pollenjelentésben azt látjuk, hogy emelkedett az allergén növény melletti érték.

Így hagyjuk el az allergia gyógyszereket

Az allergiások általában több készítményt is használnak a tüneteik enyhítésére. Ezeket fokozatosan ajánlott elhagyni, csökkentve az alkalmazásuk rendszerességét, nem pedig egyik napról a másikra hirtelen. Konkrét, személyre szabott javaslatot ezzel kapcsolatban a kezelőorvos tud adni, de általánosságban ajánlható, hogy az antihisztamin tablettát kezdetben például minden másnap vegyük be, de mellette az orrsprayt a szokott módon használjuk, majd a gyógyszer elhagyását követően azt is lehet csökkenteni.

Allergén immunterápia: 10 évre is panaszmentessé tehet - olvasson tovább!

Amikor nem lehet elhagyni az antihisztamint

Nem ennyire egyszerű a helyzet, ha több allergia is fennáll. Ez egyáltalán nem ritka, előfordulhat, hogy a pollenallergia mellett a betegnél valamilyen beltéri allergén is panaszokat vált ki. Lakáson belüli allergének – például poratka, penészgomba – akár egész évben tüneteket okozhatnak. Ilyen esetben folyamatosan szükség lehet a gyógyszerekre, ha a beteg nem szedi, az allergiás tünetei visszatérnek.

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy tartósan - hónapokig, évekig - semmiképp sem javasolt antihisztamin szedése, így ilyen esetben érdemes tartós megoldást keres az allergiás tünetek ellen és allergén immunterápiás kezelést kezdeni.

Forrás: Budai Allergiaközpont