Ezeket látta már?

Egy légút – egy betegség: új szer az allergiás rinitisz ellen

2014.06.25. Módosítva: 2015.11.04.

Az European Academy of Allergy and Clinical Immunology idei rendezvényén az egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó szimpózium az allergiás rinitisz (allergiás nátha) és az asztma kialakulásának kapcsolatát elemezte („One airway, one disease”, Egy légút, egy betegség). A vizsgálatok szerint az allergiás nátha megfelelően kezelése jelentősen csökkenti az asztma későbbi kialakulásának kockázatát illetve súlyosságát.

Az adatok alapján alapvető fontosságú lenne, a hazánkban is sokak életét megkeserítő szénanátha (szezonális allergiás nátha) megfelelő kezelése. A vizsgálatok eredményei szerint az antihisztamin tabletták alkalmazásának nem volt kimutatható hatása az asztma kialakulására. A legjobb eredményt a helyileg ható, kifejezetten az allergia kezelésére szolgáló antihisztamin és szteroid tartalmú orrspray-kkel érték el.

Egy légút – egy betegség: új szer az allergiás rinitisz ellen

Az allergiás nátha megfelelő kezelése esetén jelentősen csökken az asztma kialakulásának kockázata.

Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a hazánkban leggyakrabban alkalmazott nyálkahártya-duzzanat csökkentő orrspray-k NEM az allergia kezelésére valók!

Érösszehúzó hatásuknak köszönhetően ugyan hatékonyan csökkentik az orrdugulást, de az allergia többi tünetére nem hatnak, és már 7-10 nap után hozzászokást és maradandó orrnyálkahártya károsodást okozhatnak.

Másik nagy érdeklődést kiváltó szimpózium az új fejlesztésű kombinációs orrspray klinikai vizsgálatokban és a mindennapokban tapasztalt hatékonyságát elemezte. A tavaly hazánkban is forgalomba került készítmény valós körülmények között is bizonyította kiemelkedő hatásosságát: a legtöbb tünet esetén kétszer hatékonyabb volt, mint a korábban elérhető készítmények. Hosszabb kezelés (1 éves folyamatos alkalmazás) esetén is hatékonyabbnak és jól tolerálhatónak bizonyult.

Jó hír a hazai allergiás betegek számára, hogy ez a kombinációs orrspray 2014. május 1-től már hazánkban is támogatást kapott, akár a háziorvos is felírhatja.

Forrás: Sajtóközlemény