Ezeket látta már?

Egy magyar tanárnő allergiás rohamot kapott a mangótól

mangó, gyümölcs

A tanárnő éjjel arra ébredt, hogy nem kap levegőt.

Anafilaxiás sokk, azaz súlyos allergiás roham miatt hívott mentőt egy zuglói tanárnő kedden - derül ki az OMSZ közösségi oldalán írt közleményéből. A nő nehezen tudta elmondani, mi a a problémája, ugyanis a nyelve akkorára dagadt, hogy alig tudott beszélni.

Korábban mangót evett, amivel egyik diákja kínálta meg. Habár, saját elmondása szerint nem szereti a mangót, nem akarta visszautasítani a diákját, így elfogadta. Arról azonban eddig nem volt tudomása, hogy allergiás a mangóra. A mentők végül stabilizálták az állapotát.

Allergia: mit kell tennie életveszélyes reakció esetén?

Sajnos a hiányos ismeretek még az olyan súlyos tünetegyüttesek kapcsán is megmutatkoznak, mint az anafilaxia. Az anafilaxia a legsúlyosabb allergiás reakció, melyet elsősorban földimogyoró, diófélék, halak és tenger gyümölcsei okoznak, de kiválthatja tejfehérjék, tojás, szója, egyes gyógyszerek fogyasztása, rovarmérgek, de akár egy gyümölcs is.

Ha érintettként allergént tartalmazó ételt elfogyaszt, bekövetkezhet:

  • gégevizenyő
  • vérnyomáscsökkenés
  • sápadtság
  • ájulás
  • eszméletvesztés

Az utolsó az anafilaxia, melynek kezeléséhez adrenalin injekcióra van/lehet szükség, amit a felkészített betegnek magának a saját combjába kell beadnia, amint a tünetei jelentkeznek. Csak ez képes megelőzni, hogy az állapota súlyosbodjon, míg a sürgősségi ellátás megérkezik. Ennek ellenére az orvosnál anafilaxia tüneteivel jelentkező beteget egész Európában az esetek többségében antihisztaminokkal és/vagy kortikoszteroidokkal kezelték.

Forrás: EgészségKalauz