Ezeket látta már?

Mi történik, ha egy pehelysúlyú kisiskolás 150 mg helyett 300 mg epinefrint kap?

epinefrin, epipen, anafilaxiás sokk, allergia

A kérdést egy iskolavédőnő tette fel, az orvos válaszol.

A Vakcinainfós orvosokhoz az alábbi kérdés érkezett:

"Tisztelt Orvosok!

Iskolavédőnő vagyok és az EPIPEN-nel kapcsolatos lesz a kérdésem.

A Belügyminisztérium köznevelési államtitkára küldött levelet az iskoláknak, hogy az intézménybe járó allergiás, anafilaxiás esetekkel összefüggésben mi a teendő. Az intézménynek kell felmérnie, hogy jár-e az intézménybe ilyen tanuló. A nemzeti köznevelési törvényben leírtak szerint a szülő kötelezettsége lett az EPIPEN biztosítása (nyilván abban az esetben, ha tud róla, így ezt a gyermekorvossal fel tudja íratni, összesen 3db-ot, melyből 1-et lead az iskolában 2 pedig a tanulónál van).

Az intézmények ebben a tanévben már nem kapnak EPIPEN-t a tankerülettől, így ha szeretnének életet menteni, nekik kell 17000Ft-ért megvásárolni. Ez igaz arra az esetre is, ha mondjuk Pistike anyukája leadta az Epipen-t, de Zsoltika kapta meg, hogy megmentsék az életét, így a Pistike Epipen-jét vissza kell pótolniuk.

Az én általános iskolám továbbra is szeretné biztosítani az Epipen-t, amiből van a 150 és 300 mikrogramm-os.

Kérdésem:

  1. Megkellene vennünk mind2-t?
  2. Ha csak a 300mikrogrammosat vesszük meg, mi történik ha egy pehelysúlyú 1-2.osztályos Pirike kapja meg, aki mondjuk legyen 23kg? Kárt okozunk vele?
  3. Gyakorló Epipen tollat hol lehet szerezni? A felajánlott 8órás képzés teljesen érthetően, pláne a jelen helyzetben nem lesz vonzó a pedagógusoknak, én viszont szívesen tartanék nekik erről tájékoztatást az iskolában.
  4. Egy konferencia alkalmával azt hallottam egy orvostól, hogy a lejárt Epipen (remélem jól emlékszem) kb. másfél évig még életet menthet, ha nincs más adjuk be. Önök erről mit gondolnak?

Köszönöm szépen a választ!

Üdvözlettel: A"

Az orvos válasza:

"Üdv! 1, igen. 2, esetleg igen. 3, ebben a gyártó magyarországi képviselete fog tudni segíteni. 4, nem javasoljuk lejárt gyógyszer használatát."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Allergia darázscsípés után: ezért nem segít a kalcium!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

darázscsípés

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához