Ezeket látta már?

Epinefrin injekció: így tárolja az adrenalin injekciót a kánikulában

epinefrin

Ha anafilaxiás sokkra hajlamos, akkor nem mindegy, hogyan tárolja az epinefrin injekciót a nagy melegben!

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy ha valaki súlyos allergiás reakcióra hajlamos, különösen oda kell figyelnie arra, hogyan tárolja a melegben az epinefrint, az ideális hőfok biztosítása azonban nem mindig megoldható:

"Nézegetem az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet felhívását arról, hogy az Epipen adrenalin készítményeket 25 fok alatt kell tárolni. Ez teljesen jogos, hiszen az alkalmazási előírásokban itthon és külföldön ez szerepel, erre vannak hosszútávú stabilitási adatok, egy vonatkozó irányelv alapján. Véget ér ezzel a hatóságok felelőssége, miközben mindenki tudja, hogy akár heteken át még a lakásokban is melegebb lehet ennél, ezt az életmentő szert pedig az emberek magukkal viszik a szabadba ahol momentán lassan 40 fok van? Temészetesen nem ér véget. Mi a megoldás? Az államigazgatásban bármi csak onnantól probléma, ha a hivatalok annak ismerik el. Tegyük fel ezen a gyakran nem magától értetődő lépésen túlvagyunk. Mi a következő lépés?

A stabilitási vizsgálatokra különböző klímazónák vannak, benne hőmérsékletekkel és relatív páratartalmakkal. A szabadba nagy eséllyel magunkkal vitt gyógyszereknél, mint itt a III. vagy a IV. zónák jöhetnek számításba, amelyekben a hosszútávú (12 havi) stabilitási vizsgálat 30 fokon zajlik. Azt, hogy vajon 40 fokon mi történik a csomagolásában tárolt gyógyszerrel amúgy tudja a hatóság és a cég, mert kötelező a 6 hónapos gyorsított stabilitási vizsgálat is 40 fokon. Csak remélni tudjuk, hogy ha ebből valami közegészségügyileg veszélyes dolog derült volna ki, a hatósàg nyomatékosította volna. Ennek az explicit kommunikációnak a hiánya nem jelent semmit, a hosszútávú stabilitási adatok a mérvadóak. Egy betegbarát szemlélet mondjuk azt is diktálná, hogy hivatalos helyről kapjanak tanácsot a betegek és hozzátartozóik a magukkal vitt gyógyszer szakszerű tárolására. Ám, érdemes nemzetközileg átgondolni az ilyen gyógyszerek hatósági stabilitásvizsgálati előírásait."

Olvasta már?

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Allergén immunterápia: 10 évre is panaszmentessé tehet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#allergia

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához