Ezeket látta már?

Ételallergia kezelése: érdekes eredményre jutottak amerikai kutatók

allergia, tojásallergia, mogyoróallergia, kezelése

Kutatók azt vizsgálták, hogyan reagálnak a mogyoró-és tojásallergiás betegek, ha kis mennyiségben allergén anyag jut a szervezetükbe.

Az amerikai Nemzeti Zsidó Orvostudományi Kutatóközpont munkatársai az ételallergia kezelésére alkalmas módszert szeretnének kifejleszteni. A kutatók földimogyoró- és tojásallergiás betegeket növekvő mennyiségű allergén (az allergiás reakciót kiváltó) fehérjével etettek, és figyelték a szervezet védekező rendszerének a válaszát.

Az egyetlen dolog, amit az ételallergiások jelenleg tehetnek, hogy elkerülik a veszélyes ételeket, ezen kívül mindig hordanak maguknál adrenalint, ha véletlenül mégis fogyasztanának az allergénből. A problémát az jelenti, hogy nehéz bizonyos ételekről megítélni, hogy tartalmaz-e tojást vagy földimogyorót. Különösen nehéz dolguk van az ételallergiás embereknek az éttermekben, vagy mások által készített étel esetében. Még az összetevők listáját böngészve sem mindig egyértelmű, mi van az élelmiszerekben. Különösen érvényes ez a külföldről behozott termékekre. Ennek következtében az Egyesült Államokban évente több ezer ember szorul sürgősségi ellátásra, és 200 ételallergiás beteg hal meg.

Allergia: a fokozatos terhelés hatása

A szénanátha és egyéb allergiatípusok kezelésére régóta alkalmaznak hasonló terápiát, amelynek lényege az allergén fokozatosan emelkedő dózisban történő bejuttatása a szervezetbe. A módszer segítségével csökkenthető a betegek érzékenysége. Az ételallergia esetében eddig ez a módszer nem volt használható a súlyos reakciók miatt.

A kutatók megfigyelték az ételallergiában szenvedett betegek reakcióit. A vizsgálat során a kezdeti kis bevitt mennyiséget folyamatosan emelték, miközben szoros megfigyelés mellett ellenőrizték az esetleges reakciókat. A mogyoróallergiás betegek 12-40, a tojásallergiások 6-18 évesek voltak. Miután a kutatók a betegeknél elértek egy "fenntartó adagot", egy nagyobb adag tojás, illetve földimogyoró elfogyasztásának következményeit vizsgálták. A hosszútávú hatások vizsgálata céljából a kezelést évekig 1-3 évig folytatták a fenntartó adaggal, majd 6-8 hetes kihagyás után újra nagy mennyiségű allergént etettek a betegekkel.

Allergia: ha ezt tapasztalja, hívja fel az orvosát - olvasson tovább!

"A szénanátha kezelésében alkalmazott immunterápia segítségével évekig tartó tünetmentesség érhető el, reményeik szerint hasonló eredményt tudnak elérni az ételallergiás betegeknél is" – mondta a vizsgálatok vezetője, Dr. David Fleischer.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához