Ezeket látta már?

Ezek a földimogyoró-allergia tünetei: duzzanat és köhögés jelzi

Földimogyoró-allergia tünet kezelés

A fölimogyoró-allergia nem gyerekjáték, elmondjuk, mire figyeljen!

A molekuláris alapú allergiavizsgálatok pontosabb diagnózist és személyre szabott kezelést tesznek lehetővé a földimogyoró-allergiában érintett páciensek számára is. Dr. Moric Krisztina, fül-orr-gégész, allergológust és klinikai immunológust, a Allergiaközpont munkatársát kérdeztük az új generációs allergiatesztekről.

A földimogyoró-allergia tünetei

A földimogyoró az egyik leggyakoribb allergén, ami egyéni érzékenységtől függően több szervrendszert is érintő tüneteket okozhat az arra érzékenyek számára. A földimogyoró-allergia tünetei a következők lehetnek:

  • Bőrkiütés, ekcéma 
  • Orrfolyás
  • Tüsszentés
  • Köhögés, rekedtség
  • Hasmenés, hányinger vagy hányás
  • Viszketés vagy duzzanat a száj vagy szem körül
  • Légszomj, nehézlégzés
  • Szédülés, ájulás

A földimogyoró-allergia által okozott legsúlyosabb, életet is veszélyeztető állapot az anafilaxia, amely fulladással, keringés- és szívmegállással is járhat, és azonnali orvosi beavatkozást igényel.

A molekuláris alapú allergiavizsgálatoknak hála, a legtöbb érintettnek mégsem kell ettől a súlyos következménytől rettegnie, hiszen ma már pontosan beazonosíthatóak a számukra veszélyt hordozó allergének. De miben más ez a vizsgálat a hagyományos allergiavizsgálatokhoz képest?

A molekuláris alapú allergiavizsgálat előnyei

Míg a hagyományos allergiavizsgálatok az allergiát kiváltó anyag egészét vizsgálják, addig a molekuláris allergiavizsgálatok azért egyedülállóak, mert lehetővé teszik az allergének pontos, molekuláris szintű beazonosítását, és az egyén allergénprofilja alapján személyre szabottabb kezelési stratégiát alakíthatunk ki a súlyos élelmiszerallergia esetén is.

– emelte ki dr. Moric Krisztina. Korábban például a földimogyoró-allergia esetén, az anafilaxiás sokktól vagy az esetleges keresztreakcióktól tartva, az érintetteknek egy életre le kellett mondaniuk az összes olajos magról, gyakran indokolatlanul szigorú diétára kárhoztatva őket. Ma már – hála a molekuláris alapú allergiavizsgálatnak – egyetlen vérvétellel kimutathatjuk, hogy a földimogyoró melyik komponensére allergiás valaki, és kiszűrhetővé válnak az álpozitivitást okozó allergének is. Emellett azonban a molekuláris diagnosztika segíthet a beazonosított allergén okozta várható reakciók felismerésében is.

Mely komponensek okozhatnak életveszélyes tüneteket?

Bár a földimogyoró kapcsán sokan azonnal az akár halált is okozó anafilaxiás sokkra gondolnak, tudni kell, hogy a földimogyoró (Arachis hypogaea) többféle allergén fehérjét tartalmaz, amelyek allergiás reakciót válthatnak ki az arra érzékeny embereknél. Ezeket a fehérjéket az "Ara h" előtaggal és egy sorszámmal jelölik.

A molekuláris alapú allergiatesztek segítségével pontosan elkülöníthetővé válnak az anafilaxia vezető tüneteiért felelős, magas rizikójú spec. IgE-k (Ara h1, Ara h2, Ara h3, Ara h6) az enyhébb reakciókat okozó úgynevezett mellékkomponensektől (Ara h8, Ara h9).

Komponens alapú teszt – minőségibb életvitel a földimogyoró-allergiások számára is

A táplálékallergiás betegek számára elengedhetetlen a pontos, korrekt diagnózis, hogy a tüneteket kiváltó allergént elkerülhessék étrendjükben. Esetükben tehát a molekuláris alapú allergiateszt ahhoz is nagyszerű iránytűként szolgál, hogy milyen szigorú diétát kell tartaniuk.

Ha ugyanis a panaszokat magas kockázatú (vagyis súlyos, akár életet veszélyeztető reakciókat okozó) komponens okozza, akkor valóban indokolt az adott allergén szigorú tiltása; ám kis kockázatú, enyhe szájnyálkahártya reakciót okozó komponensek esetében az adott ételféleséget már fogyaszthatja valamilyen formában (pl. főzve vagy sütve) az érintett, és egy esetleges diétahiba sem lesz végzetes kimenetelű számára.

Összefoglalva

A földimogyoró különböző típusú és más-más tüneteket okozó fehérjékből áll, ezek között azonban olyanok is előfordulnak, amelyek életveszélyes reakciókat váltanak ki szervezetünkben. Ezért is rendkívül fontos, hogy kiderítsük, esetünkben mely komponenssel szemben áll fenn az allergia, és ennek ismereténben kapjuk meg a diétánk betartásához szükséges útmutatást és edukációt.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Viszketés és mellkasi fájdalom: ezek a latexallergia tünetei

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

ételallergiák

Forrás: Allergiaközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához