Ezeket látta már?

Gyulladás a szervezetben: ezek a tünetek utalhatnak rá

gyulladás jele oka szervezetben tünet

Olykor nehéz felfedezni a szervezetben lévő gócokat, ám van pár jel, melyek utalhatnak a problémára.

A szervezetben kialakult gyulladást számos betegséggel hozzák összefüggésbe. De milyen tünetek jelzik a kialakulását, és mit tegyünk, ha arra gyanakszunk, hogy minket is érinthet? Dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa adott választ kérdéseinkre.

Mi okozza a gyulladást?

A gyulladás a védekezőmechanizmusok bekapcsolódása. Részeként több kisebb alrendszer lép működésbe a szervezetben, például sejtpusztító, a sejteket a helyszínre toborzó, a célt kijelölő, végrehajtó- és ellenanyagok kezdenek megjelenni, de egyidejűleg gyulladáscsökkentő termékek is megjelennek. Általában az immunrendszer valamilyen okból létrejött aktivizálódása váltja ki.

Milyen tünetekből ismerhetjük fel a gyulladást?

Eredeti meghatározása szerint, melyet ezer éve így használunk: pír, melegség, fájdalom és funkciócsökkenés. A szervezetben lévő krónikus gyulladásra utalhatnak a következő tünetek:

 1. megmagyarázhatatlan kimerültség, erős fáradtságérzet
 2. hőemelkedés
 3. izomfájdalom, gyengeség és merevség
 4. fejfájás
 5. hányinger, emésztési zavarok
 6. álmatlanság
 7. akaratlan fogyás.

Akut gyulladás esetén, ha a kiváltó ok például egy bakteriális fertőzés, az érintetteknél intenzívebb panaszok jelentkezhetnek:

 • magas láz, hidegrázás
 • gyors pulzus
 • verejtékezés
 • nehézlégzés
 • szédülés

Így lehet kivizsgálni a gyulladást

A gyulladás során a C-reaktív protein (CRP) szint megemelkedik a vérben, ezt ki lehet a laboratóriumi vizsgálatokkal mutatni. Fertőzés esetén a CRP értéke pár óra leforgása alatt akár tízszeresére, vagy százszorosára is emelkedhet. Ez az érték a gyógyulás ütemével együtt fokozatosan le is csökken. Krónikus betegségek esetén azonban tartósan magas maradhat.

Dr. Kádár János kiemelte, hogy az emelkedett CRP értéknek több oka lehet: fertőzés, autoimmun betegségek (például rheumatoid arthritisz) vagy daganatos elváltozás. A CRP szint emelkedése csak arra utal, hogy a szervezetben valahol gyulladás jött létre. A gyulladás helyéről azonban a magas CRP érték semmit nem árul el. A laboreredmény tehát önmagában nem, csak a többi vizsgálati lelettel és a beteg panaszaival összevetve ad iránymutatást a diagnózishoz.

Hogyan kezelhető a gyulladás?

Ha a vérvétel a szervezetben gyulladást mutat, akkor meg kell keresni a kiváltó okát, majd ennek megfelelően kezelni. Ha a gyulladás a gyógyulást segíti, akkor nem szabad gyógyszerekkel mindenáron elnyomni, ha viszont olyan mértékű, hogy önmagában is veszélyeztető és kárt okozhat, akkor gyulladáscsökkentőkkel lehet mérsékelni. Az autoimmun betegségek esetén kifejezetten hasznos a gyulladás mérséklése, ilyenkor az immunrendszer működését elnyomó készítmények szedésére is szükség lehet.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Lappangó gyulladás a szervezetben: ez az 5 tünet jelzi

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#immunrendszer

Forrás: Immunközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához