Ezeket látta már?

Ha allergiás, így készülhet fel - a következő időszak megterhelő lehet

nyárfa, allergia

Az utóbbi hetekben fellélegezhettek az allergiások, de nemsokára újra fellángolhatnak a tünetek.

A csapadékosabb, valamint hűvösebb idő hatására a hét elején csökkent a pollenterhelés. A platán, a nyír és az eperfafélék pollenkoncentrációja országszerte közepes szintet érhet el. A tölgy, a juhar és a fűz virágporának mennyisége az alacsony-közepes tartományban alakulhat. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően alacsony. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mire számíthatnak az allergiások, ha ismét melegebbre fordul az idő.

Így változott meg a pollenszezon az évek alatt

Azt tapasztaljuk, hogy nem csak hosszabb, de erősebb is átlagosan a pollenszezon évről évre. Amint a lehűlés véget ér, további pollenszórás várható, és aki több tavaszi növény pollenjére allergiás, akár folyamatosan, hónapokon át állandósult tünetektől szenvedhet – magyarázza dr. Moric Krisztina.

A nyír és a kőris mellett a fűpollen zárja a tavaszi allergén növények sorát, mely jellegzetesen május-június hónapokban éri el pollencsúcsát.

Nem hagyatkozhatunk már a pollennaptárra

A tüneti szereket akkor kezdjük használni, ha az allergén növény pollenek megjelennek a levegőben. Az időjárás kiszámíthatatlansága miatt erre jobb időben felkészülni. Figyelni kell tehát a napi pollenjelentést és ahhoz kell igazítani az allergia tüneti kezelésének megkezdését.

A tüneti szereket, mint az antihisztamin tabletták, szteroidos orrsprayk ill. szemcseppek szakorvos által, egyénre szabottan összeállított, megfelelő kombinációját egész szezonban használni kell, amíg az adott növény pollenkoncentráció emelkedett a levegőben.

– javasolja dr. Moric Krisztina.

Tartós kezelés allergia ellen

Ha nem szeretnénk hónapokon keresztül gyógyszert szedni, akkor az allergén immunterápia a jó megoldás. A végleges megoldást nyújtó kezelés segítségével elérhetjük a teljes tünetmentességet és a szövődményektől – mint például az újabb allergiák vagy asztma megjelenése - is védve leszünk.

Fontos, hogy az allergén immunterápia esetében nem szabad megvárni, amíg a pollenek megjelennek a levegőben! A kezelést legalább 2 hónappal azt megelőzően meg kell kezdeni.

Tavasszal készüljön a parlagfű szezonra?

Ha már régebben – a szakmai ajánlás alapján 2 éve fennálló panaszok esetén - diagnosztizált parlagfű allergiás, de elégedetlen az eddigi kezelések eredményével, vagy nem szeretne állandóan, minden szezonban gyógyszert szedni, akkor megkezdheti ebben az évben az allergén immunterápiát, amennyiben a vizsgálatok és a szakember döntése alapján alkalmas rá.

Az allergén immunterápiát viszont legalább két hónappal az allergén növény virágzását megelőzően fontos megkezdeni. Parlagfű allergia esetén tehát legkésőbb június elejéig.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mitől viszkethet a bőr? Ezek a betegségek állhatnak mögötte

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Forrás: Budai Allergiaközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához