Ezeket látta már?

Úgy is lehet hirtelen allergiás a hajfestékre, hogy addig semmit sem okozott

Úgy is lehet hirtelen allergiás a hajfestékre, hogy addig semmit sem okozott

A hajfesték-allergia bármikor kialakulhat, melynek fő tünete a fejbőr égő, viszkető érzése.

Olykor minden nő szeret változtatni a külsején és ezt leggyakrabban más hajszín választásával érik el. Sajnos előfordulhat, hogy ilyenkor az illető kellemetlen reakciókat tapasztal. A kozmetikai termékekkel kapcsolatos mellékhatások akár 27%-a a hajfestékek miatt következik be: a panaszok a kisebb irritációtól a súlyos allergiás reakciókig terjedhetnek, sőt olykor sürgősségi orvosi ellátásra is szükség lehet!

Mi okozza a hajfesték-allergiát?

A hajfesték-allergia a kontakt dermatitisz egyik formája, ami az allergénnel való közvetlen érintkezés által okozott bőrgyulladást jelenti. A hajfesték leggyakoribb allergénje a parafenilén-diamin (PPD) nevű vegyi anyag, amelyet a tartós és a félig tartós hajszínek létrehozására használnak. Ez az anyag más termékekben is megtalálható, például az ideiglenes tetoválásokban, a nyomtatótintában, illetve a benzinben is. A PPD akkor vált ki allergiás reakciót, ha az oxidálódik - ez akkor fordul elő, ha oxidálószerrel (például hidrogén-peroxiddal) keverik és a hajra alkalmazzák. Az oxidált PPD áthatol a hajszálon és a fejbőrön, így immunválaszt válthat ki az arra érzékenyeknél.

Érdemes tudni, hogy a sötétebb színű festékek nagyobb mennyiségben tartalmazzák a PPD-t - bár tegyük hozzá, a termékek szigorúan szabályozottak, így a készítményekben a megengedett PPD-szint korlátozott. Ennek ellenére persze könnyen okozhat allergiás reakciót!

Egyéb vegyszerek, melyek hajfesték-allergiát okozhatnak

 • ammónia
 • szulfátok
 • parabének
 • rezorcin
 • illatanyagok
 • propilén-glikol

A hajfesték allergia tünetei

Az allergia tünetei a reakció súlyosságától és az egyén érzékenységétől függően változhatnak. Sőt, a panaszok jelentkezhetnek közvetlenül a hajfesték felvitele után, de akár 48 órával később is felléphetnek.

A lehetséges tünetek a következők:

 • égő érzés az arcon a fejbőrön vagy a nyakon.
 • hajhullás a haj töredezettsége.
 • vörös kiütések a test bármely részén.
 • hólyagok a fejbőrön.
 • a fejbőr arc viszketése.
 • duzzadt szemhéj ajkak.
 • az arc duzzanata.
 • anafilaxiás sokk (súlyos esetben) fellépése.

Bármikor allergiássá válhat a hajfestékre

Nagyon fontos, hogy mindig végezzen bőrpróbát hajfestés előtt, még akkor is, ha a szokásos terméket használja! Sajnos bármikor allergiás válhatunk a PPD-re (és az egyéb allergénekre), még akkor is, ha korábban gond nélkül érintkezünk vele. A teszt során egy kis mennyiségű festék-oldatot tegyen a füle mögé vagy a könyökhajlatára, majd hagyja rajta és a megadott idő után mossa le. Ha bármilyen irritációt, panaszt érez, ne használja a terméket!

Mit tegyen, ha tüneteket tapasztal?

Ha úgy gondolja, allergiás a hajfestékre, forduljon bőrgyógyászhoz, aki egy speciális teszt segítségével azonosítja a reakció forrását! Amennyiben kiderül, hogy pontosan mely összetevőre is allergiás, kerülje az azt tartalmazó termékeket (pl. választhat organikus készítményeket)! Ezért minden esetben ellenőrizze az adott készítmény összetevő listáját, vagy érdeklődjön róla a fodrászától!

Az akut tünetek kezelését azok súlyossága határozza meg: van, hogy nincs szükség komolyabb beavatkozásra, de előfordulhat, hogy antihisztamin vagy szteroid készítmény alkalmazása indokolt!

Figyeljen a keresztreakciókra!

Ha kiderül hogy allergiás a PPD-re, akkor előfordulhat, hogy bizonyos gyógyszerekben használt anyagokra is érzékenyen reagál - ennek oka az úgynevezett keresztreakció, melynek során az egyik anyag kémiai szerkezete igen hasonló a másikhoz, így azok hasonló tüneteket okozhatnak. Ezek az anyagok PPD allergia esetén a következők lehetnek:

 • benzokain (ez főleg torokfájás elleni készítményekben fordul elő)
 • prokain (helyi érzéstelenítőkben alkalmazzák)
 • hidroklorotiazid (főleg magas vérnyomás gyógyszerek összetevője)
 • szulfonamidok (antibiotikumként használhatják)

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Női rémálmok egyike: a hajfesték-allergia

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

allergia

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához