Ezeket látta már?

Laktózérzékenység: egyetlen laktóz tartalmú tablettától is kialakulhat?

fájdalomcsillapító, gyógyszer, mellékhatás, NSAID-szerek, gyomorfekély, nyombélfekély, gyomorfájás

A nocebo hatás is befolyásolja a laktózérzékenység kialakulását.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy kialakulhatnak-e a laktózérzékenység tünetei egyetlen laktóztartalmú tablettától/kapszulától:

"A szakirodalom rendkívül szórványosan, de leír hitelesnek tűnő, részletesen kivizsgált eseteket, amikor egyetlen laktóztartalmú tablettától is megjelentek a laktózérzékenység tünetei (1, 2). A legextrémebb eset az Intal nevű inhalációs kapszula volt, benne 20 mg laktózzal. Az inhaláció során a kapszula tartalmának 80%-a a tápcsatornába kerül, ami kb. 16 mg laktózt jelent (2). Ez az eddig publikált minimális mennyiség, amely képes volt klinikai panaszokat kiváltani, de nyilván nem olyan mechanizmussal, mint ami grammos volumenű laktóz esetében történik.

Ugyanakkor, létezik az ún. nocebo hatás is, vagyis a negatív várakozások miatt is bekövetkezhetnek klinikai tünetek, laktóz jelenléte nélkül (3).

Vagyis, laktózérzékenyek esetében elég lehet maga a(z esetleg hamis) tudat is, hogy valami laktózt tartalmaz és megjelenhetnek a tünetek."

A laktózérzékenység tünetei

Laktózintolerancia másnéven tejcukor-érzékenység, enzimhiány, az immunrendszer nem, csak az emésztőrendszer érintett, a vékonybélben termelődő laktáz enzim szintjének csökkenése okozza a tüneteket.

Egy tejcukor-érzékeny nyugodtan fogyaszthat tejtartalmú ételeket, arra kell csak ügyelnie, hogy az adott étel laktózmentes tejtermékek felhasználásával készüljön. Nála tehát megengedett egy laktózmentes túróval és tejföllel készült túrós tészta vagy egy laktózmentes sajttal borított pizza is. Sőt, ha épp semmilyen laktózmentes termék nem elérhető a közelében, akkor az étkezés előtt bevett laktáz enzimet tartalmazó tablettával megelőzheti a kellemetlen tüneteket.

Hasfájás, puffadás, hasmenés a leggyakoribb panasz, de a tünetek igen szerteágazóak lehetnek: sokaknál például fejfájás, hangulatváltozás, bőrtünetek is jelentkezhetnek, és akár több napig is tarthatnak.

Olvasson tovább! A tejintolerancia nem tejcukor érzékenység! Ezekről a tünetekről ismerheti fel

Források:

  1. Petrini L, Usai P, Caradonna A, Cabula R, Mariotti S. Lactose intolerance following antithyroid drug medications. J Endocrinol Invest. 1997;20(9):569‐570.
  2. Brandstetter RD, Conetta R, Glazer B. Lactose intolerance associated with Intal capsules. N Engl J Med. 1986;315(25):1613‐1614.
  3. Vernia P, Di Camillo M, Foglietta T, Avallone VE, De Carolis A. Diagnosis of lactose intolerance and the "nocebo" effect: the role of negative expectations. Dig Liver Dis. 2010;42(9):616‐619.
Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport