Ezeket látta már?

Latexallergia? Mit tehetünk?

2011.09.10. Módosítva: 2016.02.22.

A legújabb kutatások szerint a púdermentes latex kesztyűk használata jelentősen csökkentheti az egészségügyi dolgozók körében kialakuló latex allergia előfordulását.

A szakértők két wisconsini kórházban összesen 800 egészségügyi dolgozót figyeltek meg négy és fél éven keresztül. A tudósok megvizsgálták a latex allergének jelenlétét a fő munkaterületek szellőzőiben a púdermentes kesztyűk bevezetése előtt és után is.

Latexallergia? Mit tehetünk?

A Wisconsin Orvosi Egyetem kutatói szerint határozott összefüggés van a levegőben található latex allergének mennyisége és a latex allergia kialakulása között. A púdermentes kesztyűk bevezetése után a latex allergia előfordulási aránya 16-szorosára csökkent, és 25 százalékkal csökkent a már meglévő allergiások száma a kutatás kezdetéhez képest.

"Kutatásunk egyértelmű kapcsolatot talált az egészségügyi dolgozók körében fellépő allergiás latex-érzékenység és a púderezett kesztyűk miatt a levegőben található allergének jelenléte között - nyilatkozta Dr. Kevin J. Kelly immunológus professzor - Remélhetőleg ennek köszönhetően az egészségügyi intézetekben lehetőség szerint mindenütt átváltanak a púdermentes kesztyűk alkalmazására."

Dr. Kelly vizsgálataiból kiderült még, hogy a latex-érzékeny egészségügyi dolgozók háromszor nagyobb eséllyel hagyják ott munkájukat, mint azok, akiknek nincsenek allergiás tüneteik.

A kutatás részletes leírása a Journal of Occupational and Evironmental Medicine című szaklap augusztusi számában olvasható.

Forrás: Medipress