Ezeket látta már?

Meddig kezelhető otthon, és mikor kell orvoshoz fordulni az allergiával?

allergia, tüsszögés, köhögés

Nappal már a munkájára sem tud koncentrálni az éjszakai orrdugulás miatt? Hol van az a pont, amikor tényleg nem szabad tovább halogatni és szakemberhez kell fordulni az allergiás tünetekkel?

Egy ideje ismerősök bevált készítményeit szedi, recept nélküli allergia elleni készítményekkel kombinálva, de a tünetei továbbra sem szűnnek? Vagy a tünetei már súlyosabbak, krónikus orrmelléküreg-gyulladásban szenved, esetleg asztmára utaló tünetei is vannak? Mikor kell felkeresnünk egy szakembert? Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégészt, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

Gyógyszert csak receptre?

Tüsszögés, szemviszketés, orrfolyás, orrdugulás – aki először tapasztalja az allergia tüneteit, könnyen hiheti, hogy náthás. Ám ha a panaszok huzamosabb időn át sem javulnak, esetleg tavaly is az évnek ebben az időszakában jelentkeztek, akkor gyanakodhatunk allergiára. Ilyenkor sokan csak beszaladnak a patikába, valamilyen allergia elleni gyógyszerért, orrcseppért és remélik a javulást.

„Recept nélkül csak bizonyos hatóanyagú allergia elleni készítményeket tudunk beszerezni. Egyáltalán nem biztos, hogy a mi panaszunkra épp az a hatóanyag a megfelelő, és épp abban a dózisban, ahogyan szedjük. Az orrspray kapcsán is érdemes tudni, hogy az allergiás orrdugulást a leghatásosabban a szteroid tartalmú készítmény tartós használatával tudjuk megszüntetni. Ez viszont szintén csak receptre kapható. A kezelés mindig egyéni, a tünetek és az allergia alapján állítjuk össze, sok esetben vényköteles és vény nélküli készítményeket kombinálva. A tüneti mellett lehetőség van tartós kezelésre is, ezt szintén receptre lehet beszerezni. Amennyiben a beteg alkalmas rá, az adott időben megkezdhető az allergén immunterápia. ”

A kezeletlen allergia szövődményei

Ha szénanáthás tüneteink vannak, ha sem láz, sem egyéb meghűlésre utaló panasz nincs, akkor érdemes allergia irányába vizsgálódni. Ha a tünetek el is múlnak, allergia esetén a következő évben is jelentkezni fognak, az allergén növény pollenszórásának idején. A kivizsgálással és kezeléssel erre már fel tudunk készülni.

„Az allergiát sokan nem veszik komolyan, úgy gondolják, hogy egy kis náthás tünet még senkinek nem okozott gondot. Pedig kezeletlen allergia esetén az nyálkahártya tartós gyulladása miatt krónikus orrmelléküreg-gyulladás is kialakulhat. Szövődményeként gyakran jelentkezik asztma, illetve újabb allergiák is megjelenhetnek. Gyakoribb légúti betegségekkel is számolhatunk, illetve egyértelműen rontja az életminőséget, ha éjszaka nem tudjuk kipihenni magunkat, ha a könnyező, viszkető szemek miatt időnként elhomályosul a látásunk, de a napközbeni köhögési vagy tüsszögési rohamok a munkavégzést is befolyásolják.”

Ezek az allergia okai és tünetei! Kattintson, és ismerje fel idejében!

Mikor nem szabad halogatni az orvos felkeresését?

· Tartós orrdugulás – fontos a fül-orr-gégészeti kivizsgálás, mert akár orrpolip vagy orrsövény-ferdülés is állhat a háttérben, nem csak allergia.

· Hetek óta tartós tüsszögés, orrfolyás, orrviszketés – szénanátha tünete lehet.

· Viszkető, vörös, könnyező szemek – ha mindkét szem érintett és nincs gennyes váladékozás, akkor valószínű, hogy nem fertőzéses eredetű, hanem allergiás kötőhártya-gyulladás, mely szintén szénanátha tünete lehet.

· Köhécselés, ingerköhögés, éjszakai köhögő rohamok – asztma tünete is lehet, de okozhatja krónikus orrmelléküreg-gyulladás következtében kialakult hátsó garatfali csorgás. Ha az alapbetegség a légúti allergia, akkor a köhögés is csak a szénanátha kezelésével fog megszűnni.

· Sípoló légzés, szorító érzés a mellkasban és nehézlégzés – az éjszakai köhögés mellett az asztma jellegzetes tünetei. Gyakran jelentkezik nem megfelelően kezelt allergia szövődményeként.

Forrás: Budai Allergiaközpont

Forrás: EgészségKalauz