Ezeket látta már?

Náthás vagy allergiás? Így derítheti ki, mi okozza a tüneteit

tüsszentés, nátha, omikron

Hetek óta csak orrspray segítségével kap levegőt, köhögéscsillapítót szed, de éjszaka mégsem alszik jól? Allergia is okozhatja a panaszokat.

Amire kevesen gondolnak nátha és allergia esetén

Elhúzódó köhögés, orrdugulás kapcsán a legtöbben az ilyenkor valóban gyakori légúti fertőzésekre gondolunk, pedig a tünetekért gyakran a lakáson belüli allergének, elsősorban a háziporatka és növekvő gyakorisággal a penészgomba a felelős.

A háziporatka szabad szemmel nem látható ugyan, de velünk él a lakásban, legnagyobb mennyiségben az ágyneműben, matracban és kárpitozott bútorokban fordul elő. Egyéni hajlam kérdése, hogy kinél és mikor – bármilyen életkorban kialakulhat - jelentkezik allergia, ám ha már kialakult a betegség, akkor a háziporatka allergiások tünetei fokozódnak.

Ha sokat ülünk a párás lakásban allergiát okozhat

A háziporatka allergia tünetei általában az őszi-téli hónapokban jelentkeznek intenzívebben, hiszen elsősorban ilyenkor jelentősen megnő a zárt térben - de ze ma már a megváltozott munkakörülmények, a home office miatt nem csak ekkor igaz. A lakásban eltöltött idő mennyisége ilyenkor merőben több, s ahol sokat tartózkodunk, főzünk, mosunk, teregetünk, fürdünk, a lakásunk levegőjének páratartalma megemelkedik.

Orrdugulás: oka, szövődményei és kezelése - olvasson tovább!

A magas páratartalom pedig ideális feltételt jelent a háziporatkák elszaporodásához. Emellett egy másik, egyre gyakrabban panaszt okozó allergén, a penészgombák is ideális környezetet találnak, spórájuk szerepel allergénként. A fagyok beálltával kültéri penészgombák már nem okoznak panaszokat, a lakótérben megtalálhatók viszont folyamatosan fenntarthatják az allergiás tüneteket.

Tünetek, melyek gyanút keltenek

A légúti allergiák kapcsán a tüsszögés, szem- és orrviszketés, torokkaparás jut először eszünkbe és ez valóban így igaz, a pollenallergiák esetében. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gégeközpont orvosa azonban elmondta, hogy a háziporatka és a penészgomba jellegzetesen inkább orrdugulást okoz és a pollenallergiával szemben nem vizes orrfolyás tapasztalható, az orrváladék inkább sűrű és a garat felé távozik, hátsó garatfali csorgást - másnéven postnasal drip – okozva ezzel. Ez a tünet fekvő helyzetben még inkább felerősödhet, amiből a beteg gyakran csak annyit érzékel, hogy amint lefekszik, erős köhögési roham tör rá – amit a lecsorgó váladék ingerel.

A nátha elleni szerek nem, csak az allergia kezelése segíthet

Ha tartós orrdugulással, elhúzódó köhögéssel küzd, nem érdemes a megadott időn túl recept nélkül kapható nátha elleni szerekkel kísérleteznie. Fül-orr-gégészeti kivizsgálás – szükség esetén allergiavizsgálat - során meg lehet határozni a tüneteket kiváltó okot és azt célzottan kezelni.

Ha bebizonyosodik, hogy a tüneteket valóban háziporatka allergia okozza, akkor a megfelelő kezelés mellett a lakás rendszeres és alapos takarításával, némi változtatással – magas fokon mosható ágynemű, felesleges kárpitozott bútoroktól, szőnyegektől célszerű megválni, magas hőfokon mosható ágyneműt beszerezni, a fellelhető penészedést megszüntetni – lehet csökkenteni a tünetek erősségét és növelni a kezelés hatékonyságát.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mitől viszkethet a bőr? Ezek a betegségek állhatnak mögötte

Forrás: Fül-orr-gégeközpont