Ezeket látta már?

ORRDUGULÁS R09.8 ICD-11: MD11.9

Orrdugulás: oka, szövődményei és kezelése

orrdugulás, oka, kialakulása, tünetei, kezelése, nátha, megfázás, influenza, fertőzés, vírus

Az orrdugulás rendkívül gyakori tünet. Tulajdonképpen nem más, mint az orrlégzés akadályoztatása, melyet a legtöbbször az orrnyálkahártya gyulladása és megduzzadása okoz.

Az orrdugulás oka és kialakulása

Az ember az evolúció során úgy fejlődött, hogy a légzés alapvetően az orron keresztül történik. Egyéb fontos feladatai mellett az orr szűri meg a levegőben található, felesleges vagy káros részecskéket (a portól a polleneken át a kórokozókig), biztosítja, hogy a belélegzett levegő nedvességtartalma és hőmérséklete megfelelő legyen. Ezekre a szájüreg nem képes, így a szájon át történő levegővételnek hosszú távon számos negatív hatása lehet. Ugyanakkor bizonyos helyzetekben, például komoly fizikai igénybevétel esetén, a szájon át történő légzés természetes jelenségnek tekinthető, hiszen így „egészíti ki” a szervezet az orrlégzést, hogy több oxigén jusson a sejtekhez.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a „normális” orrlégzést és az orrdugulás mértékét, súlyosságát nehéz objektíven meghatározni, ez ugyanis rendkívül szubjektív! Mindenkinél máshol van az a „határ”, ami számára még nem okoz panaszokat, komfortosnak tekinthető.

Az orrüreg rendkívül összetett szerv, mely lehetővé teszi a levegő áthaladását a tüdő felé. Az erekben bővelkedő nyálkahártya az, ami a legkisebb gyulladásra is jelentős térfogat növekedéssel válaszol, ezzel elzárva a levegő útját, ami pedig orrdugulást okoz. Az orrüreg rendkívül összetett szerv, mely lehetővé teszi a levegő áthaladását a tüdő felé. Az erekben bővelkedő nyálkahártya az, ami a legkisebb gyulladásra is jelentős térfogat növekedéssel válaszol, ezzel elzárva a levegő útját, ami pedig orrdugulást okoz. Forrás: Shutterstork.com

Érdemes tudni, hogy az orr be- majd kidugulása bizonyos mértékig természetes és normális, ciklikus jelenség, mely felváltva érinti előbb az egyik, majd a másik orrjáratot. Ezt általában észre sem vesszük, csak akkor, ha kórossá válik.

Az orrdugulás tulajdonképpen az orrlégzés akadályoztatása, az orron keresztüli levegőáramlás csökkenése (vagy ennek érzete). Ennek oka a leggyakrabban az orr nyálkahártyájának gyulladása és duzzanata. Külső vagy belső tényezők, például vírusfertőzés, allergiás reakció vagy irritáló anyagok hatására az orrüreget belülről borító nyálkahártya vérbősége megnő, a nyálkahártya megduzzad, gyulladásba jön, esetleg fokozott váladéktermelődéssel válaszol.

Mi okozhat orrdugulást?

Számos olyan probléma van, mely az orrnyálkahártya irritációját, gyulladását és megduzzadását okozhatja. A leggyakoribbak ezek közül:

 • légúti (pollen-) allergia
 • szénanátha
 • megfázás
 • influenza  
 • a melléküregek gyulladása (arcüreggyulladás)
 • orrpolip
 • az orrspray-k túlzott használata miatt kialakuló rhinitis (rhinitis medicamentosa)
 • gyógyszerek mellékhatása(többek között nem-szteroid gyulladásgátlók, béta blokkolók, antidepresszánsok, fogamzásgátlók)
 • az orrüregbe kerülő irritáló anyagok (kemikáliák, füst)
 • orron át alkalmazott tudatmódosító szerek (kokain)
Az orrdugulás okai lehetnek a nyálkahártya krónikus duzzanata, mint pl. az orrpolipok, vagy éppen a megvastagodott orrkagylók, az orrnyálkahártya allergiás irritációja, vagy akár anatómiai eltérések is. Az orrdugulás okai lehetnek a nyálkahártya krónikus duzzanata, mint pl. az orrpolipok, vagy éppen a megvastagodott orrkagylók, az orrnyálkahártya allergiás irritációja, vagy akár anatómiai eltérések is. Forrás: Shutterstork.com

Nehezített orrlégzést természetesen nemcsak az orr nyálkahártyáját érintő panaszok okozhatnak, hanem olyanok is, melyek az orr anatómiájának eltérésére, az orrjáratok szűkülésére, vagy az orr sérüléseire vezethetőek vissza. Ezek közé tartozik például az orrcsont törése, az abnormális méretű orrmandula, az orrüregben kialakuló daganat vagy a két orrjárat között elhelyezkedő rész, a septum jelentős mértékű ferdülése.

Szintén orrdugulást okozhatnak a nyálkahártyákat, illetve a váladéktermelődést érintő krónikus betegségek, például a cisztás fibrózis. Orrdugulás kísérhet számos egyéb betegséget is, a cluster fejfájástól a refluxbetegségen át bizonyos epeproblémákig. Ezeknél azonban nem az orrdugulás az elsődleges tünet.

Náthás, eldugult az orra? Ez a 7 betegség okozhatja – olvasson tovább!

Nem tekinthető betegségnek, de nagyon gyakori, hogy a várandós kismamák állandó orrdugulástól szenvednek a terhesség alatt. Ezt a szervezetben keringő vér megnövekedett mennyisége, a fokozott vérbőség okozza.

Az orrdugulás kezelése, megszüntetése nem csupán kényelmi kérdés, de a gyógyulást is segíti. Ha az orrjáratok átjárhatók, akkor a szájon át történő légzéssel nem segítünk további kórokozókat a kihűlő nyálkahártyára, és támogatjuk a szervezet saját védelmi folyamatait. Az orrdugulás kezelése, megszüntetése nem csupán kényelmi kérdés, de a gyógyulást is segíti. Ha az orrjáratok átjárhatók, akkor a szájon át történő légzéssel nem segítünk további kórokozókat a kihűlő nyálkahártyára, és támogatjuk a szervezet saját védelmi folyamatait. Forrás: Shutterstork.com

Szintén csak átmeneti orrdugulást okoz, így nem tekinthető kórosnak a testhelyzet: fekvő helyzetben nehezebben távozik a felgyülemlő váladék az orrüregekből. Ezért gyakori, hogy reggel bedugult orral ébredünk.

Epidemiológia

Az orrdugulás rendkívül gyakori probléma, életkortól és nemtől bárkit érinthet. Mivel azonban a kiváltó okok is sokfélék lehetnek, az, hogy kinél és mikor gyakoribb, az orrdugulás hátterében meghúzódó alapbetegségtől függ. Például a légúti allergia vagy a szénanátha miatti orrdugulás a tavaszi és nyári hónapokban gyakoribb, míg a megfázásra és más felső légúti fertőzésekre visszavezethető orrdugulás inkább ősszel és télen jellemző.

Kit érinthet az orrdugulás?

Gyakrabban érintheti az orrdugulás:

 • a felső légúti fertőzésekre hajlamosabbakat (pl. a kisgyermekeket vagy a legyengült immunrendszerűeket)
 • azokat, akiknek anatómiai eltérés van az orrában
 • azokat, akiknek többször sérült az orra (pl. a kontakt sportokat űzőket)
 • a várandós kismamákat
 • a fekvőbetegeket, ágyhoz kötötteket

Az orrdugulás tünetei és jelei

Az orrdugulásnak önmagában jól felismerhető tünetei vannak: egyik vagy mindkét orrjárat „be van dugulva”, a beteg nehezen kap levegőt, gyakran a száján keresztül lélegzik. Az érintett az orrot vagy az arc középső részét érintő kellemetlen érzésekre, időnként fájdalomra is panaszkodhat.

Az orrdugulás mellé azonban (mivel sokféle betegség okozhatja) számos más tünet társulhat, a láztól a tüsszögésen át a fokozott váladékképződésig és a szaglás csökkenéséig. Ezek a kísérő tünetek segíthetnek felderíteni, hogy pontosan mi okozza az orrdugulást.

Orrdugulás és váladékképződés

Mindenki számára jól ismert jelenség a „taknyosság”, az orrüregben képződő váladék megnövekedett mennyisége, mely nagyon gyakran (bár nem minden esetben) kíséri az orrdugulást. Az orrunkban található nyálkahártya folyamatosan termel váladékot (még akkor is, ha teljesen egészségesek vagyunk), ennek nagy szerepe van a kórokozók és irritáló anyagok elleni küzdelemben, illetve abban, hogy a nyálkahártya kellően nedves maradjon. A ragacsos váladékba beleragadhatnak azok az apró, idegen részecskék, melyeket belélegzünk, és utána ezeket vagy kifújjuk, vagy pedig egyszerűen lenyeljük. A váladéktermelődés időnként megnövekedhet, például allergia vagy felső légúti fertőzések következményeként, de átmeneti, minimális váladéktermelődés-növekedést okozhatnak akár a csípős ételek is.

A normális, egészséges emberekre jellemző váladék tiszta, áttetsző, a mennyisége, sűrűsége azonban egyénenként változó lehet, a színét pedig az életmódunk is befolyásolhatja (pl. füstös környezetben élőknél, dolgozóknál jóval sötétebb lehet). Allergiás betegség esetében a váladék mennyisége a sokszorosára nő, híggá, vízszerűvé válik, míg fertőző betegségnél gyakoribb a sűrűbb, tejszerű, zavaros váladék. A sárga vagy zöldes árnyalat is fertőzésre utal, ám a közkeletű tévhittel ellentétben nem lehet ez alapján megállapítani, hogy vírusos vagy bakteriális eredetű a fertőzés. A sárgás-zöldes árnyalatú, sűrű, nehezen eltávolítható takony csak azt jelzi, hogy a szervezetünk felvette a harcot a fertőzést okozó mikrobák ellen, így a váladékban egyre nagyobb mennyiségű elhalt fehérvérsejtet, illetve kórokozót találunk.

Krónikus, múlni nem akaró orrdugulás esetében, gondolni kell rá, hogy az orrdugulás hátterében más okok is állhatnak. Ilyenek az allergiás panaszok, meglévő orrpolip vagy orrmelléküreg-gyulladás. Krónikus, múlni nem akaró orrdugulás esetében, gondolni kell rá, hogy az orrdugulás hátterében más okok is állhatnak. Ilyenek az allergiás panaszok, meglévő orrpolip vagy orrmelléküreg-gyulladás. Forrás: Shutterstork.com

Jóval ritkább, hogy az orrváladék nagyon sötét barna, szinte fekete színű. Ezt a legtöbb esetben gombás fertőzés okozza, és főként azokat veszélyezteti, akiknek az immunrendszere nem működik megfelelően (pl. immunszupresszáns gyógyszert szednek, transzplantáltak, esetleg súlyos, krónikus betegségben szenvednek vagy HIV-fertőzöttek).

Az orrdugulás diagnosztizálása

Az orrdugulást magát nem nehéz azonosítani, még a laikusok is könnyen felismerhetik. Ugyanakkor, mivel az orrdugulást számos betegség és probléma okozhatja, ezek felderítése mindenképpen szakorvos feladata, különösen gyakran visszatérő vagy krónikus orrdugulásnál. A leggyakoribb felső légúti fertőzések esetén gyakran elegendő a házi- vagy családorvosi vizsgálat. Ha nem fertőző betegség az orrdugulás kiváltó oka, akkor allergiavizsgálatra, fül-orr-gégészeti vizsgálatra is szükség van. Ez utóbbinál természetesen nagy szerep jut a képalkotó vizsgálatoknak, elsősorban a röntgennek, mellyel ellenőrizhető az orr és az arc anatómiája. Az orrüregeket ún. rhinoszkóppal, esetenként endoszkóppal is vizsgálhatják. Az orrüregek „átjárhatóságát”, a levegőáramlást ún. rhinomanometriával vagy nazális inspiratorikus csúcsáramlásméréssel (PNIF) ellenőrizhetik.

Orvosnál az orrdugulás tünetével

Hogy az orrdugulás hátterében meghúzódó okot minél hamarabb ki lehessen deríteni, és a megfelelő terápiát meg lehessen határozni, nem árt, ha feljegyzünk néhány fontos információt és ezeket megosztjuk az orvosunkkal:

 • Mikor kezdődött az orrdugulás?
 • Milyen tüneteink vannak az orrdugulás mellett? (láz, orrfolyás, tüsszögés, viszketés, szaglásvesztés stb.)
 • Csak az egyik vagy mindkét orrjárat érintett?
 • Volt-e az arcot, orrot érő balesetünk, sérülésünk, akár régebben, akár a tünetek jelentkezése előtti napokban?
 • Megfigyelhető-e valamilyen mintázat az orrdugulás jelentkezésében? (pl. bizonyos napszakokban jellemzőbb, a szabadban vagy beltéren jellemzőbb stb.)
 • Állandó az orrdugulás vagy folyamatos?
 • Van vagy volt-e diagnosztizált orrpolipunk?
 • Van-e ismert allergiánk, diagnosztizáltak-e nálunk asztmát?
 • Használunk vagy használtunk-e az orrdugulás elleni orrspray-t, orrcseppet? Ha igen, mióta?
 • A tünetek jelentkezése előtti 4 hétben kezdtünk-e új gyógyszert szedni?
 • Van-e háziállatunk?
 • Dohányzunk? Fogyasztunk-e kábítószert?
 • Volt-e valamilyen, az arcot vagy az orrot érintő műtétünk? (orrplasztika, farkastorok-műtét)
Az orrdugulás lehetséges okainak kivizsgálására modern diagnosztikai eszközök állnak rendelkezésre. Felnőtt- és gyermek fül-orr-gégészeti és tüdőgyógyászati magánrendelés keretében. Az orrdugulás lehetséges okainak kivizsgálására modern diagnosztikai eszközök állnak rendelkezésre. Felnőtt- és gyermek fül-orr-gégészeti és tüdőgyógyászati magánrendelés keretében. Forrás: Shutterstork.com

Az orrdugulás lefolyása és kimenetele

Az orrdugulást számos különböző betegség okozhatja, ezek lefolyása és kimenetele is igen eltérő lehet.

Az orrdugulás lehetséges szövődményei, komplikációi

Az orrdugulás szövődményei, komplikációi két csoportra oszthatjuk. Egyrészt, komplikációkat okozhat az orrdugulás kialakulásáért felelős alapbetegség. Mivel ezek a problémák rendkívül sokfélék lehetnek, a szövődmények is széles skálán mozoghatnak, bizonyos esetekben akár életveszélyesek is lehetnek (pl. az influenza szövődményeként kialakuló tüdőgyulladás).

A másik nagy csoportba azok a szövődmények tartoznak, melyeket maga az orrdugulás okoz. Mivel az orrdugulás nehezíti az orrlégzést, a szánkon keresztül veszünk levegőt, szövődmény lehet többek között:

 • szájszárazság
 • kellemetlen szájszag
 • horkolás
 • alvási apnoé és alvászavarok

Veszélyhelyzet orrdugulás esetén

Bár a legtöbb esetben az orrdugulás kiváltó oka könnyen kezelhető, sőt az orrdugulás gyakran magától is elmúlik néhány napon belül, krónikus vagy visszatérő panaszoknál fontos az alapos orvosi kivizsgálás. Haladéktalanul forduljunk orvoshoz, ha az orrdugulás:

 • olyan mértékű, hogy a mindennapi tevékenységeinkben vagy az alvásban is komolyan akadályoz
 • magas lázzal, sűrű orrváladék ürülésével, köhögéssel jár együtt
 • erős fejfájással, arcfájdalmakkal jár együtt
 • az arcot, az orrot vagy a fejet ért sérülés, baleset után jelentkezik
 • véres orrváladék ürülésével jár együtt

Az orrdugulás kezelései lehetőségei

Az orrdugulás kezelése mindig az azt kiváltó alapbetegségtől függ. A háttérben meghúzódó probléma megfelelő kezelésével általában az orrdugulás is elmúlik. A terápia jelenthet gyógyszeres kezelést (pl. allergia elleni szerek rendszeres használatát), műtétet (pl. az orrpolip eltávolítását) vagy akár ezek kombinációját is.

A legtöbb orrcsepphez hozzá lehet szokni, azaz bizonyos gyakoriságú használat vagy huzamosabb ideig kezelendő nyálkahártya-duzzanat esetén már nem segít annyira, illetve a használat idején a szagokat, ízeket sem érezzük rendesen. A legtöbb orrcsepphez hozzá lehet szokni, azaz bizonyos gyakoriságú használat vagy huzamosabb ideig kezelendő nyálkahártya-duzzanat esetén már nem segít annyira, illetve a használat idején a szagokat, ízeket sem érezzük rendesen. Forrás: Shutterstork.com

Az orrdugulás tünetei kezelése elsősorban orrspray-kkel, orrcseppekkel történik. Ezek általában érösszehúzó hatásúak, vagyis csökkentik az orrnyálkahártya vérbőségét, így az orrdugulást okozó duzzanatot is. Használatukat azonban nem szabad túlzásba vinni, maximum egy hétig ajánlott ezeket alkalmazni. A túlzásba vitt orrcsepp- vagy orrspray-használat ugyanis idővel maga is orrdugulást okozó betegséggé válhat.

Az orrdugulás elleni szerektől

A rhinitis medicamentosa (RM) olyan, orrdugulással járó, könnyen krónikussá váló betegség, melyet éppen az orrdugulás ellen alkalmazott, helyi hatású gyógyszerek okozhatnak. A tünetegyüttest a köznyelvben az orrspray-ktől, orrcseppektől való függőségnek is nevezik. A betegség kialakulásának pontos okát még nem sikerült felderíteni. A szakemberek szerint az ún. rebound hatás érvényesül az orrspray-k használatánál, vagyis a tünetek először csökkennek, majd a gyógyszer túlzásba vitt alkalmazását követően visszatérnek, esetleg fel is erősödnek. Ennek következménye, hogy az érintett még többször nyúl az orrspray, orrcsepp után, így ördögi körbe kerülhet. Az RM hosszú távú következménye többek között az orrnyálkahártya tartós károsodása és állandó, fokozott váladéktermelődés is lehet. Rendkívül fontos tehát, hogy az orrdugulás ellen javasolt helyi készítményeket csak rövid ideig, maximum 5-7 napig használjuk.

Az orrdugulás megelőzése

Az orrdugulás megelőzése elsősorban azoknak a problémáknak a megelőzését jelenti, melyek az orrdugulást kiválthatják, például:

 • A felső légúti fertőzések, nátha, influenza megelőzéséhez rendszeresen mossunk kezet, kerüljük a fertőzöttekkel való kontaktust, táplálkozzunk egészségesen, mozogjunk és pihenjünk eleget!
 • Az allergia megelőzésének legfontosabb eleme az allergénekkel való kontaktus minimálisra csökkentése! Takarítsunk, portalanítsunk gyakrabban, ha pedig sok pollen van a levegőben, akkor lehetőleg ne menjünk a szabadba.
 • Hetente mossuk ki az ágyneműnket (főként a párnánkat)!
 • Sportoláskor ügyeljünk arra, hogy az arcunk, orrunk ne sérülhessen, viseljünk megfelelő védőfelszerelést!

Mit tehetünk otthon orrdugulás esetén?

A legtöbb esetben az orrdugulás magától vagy azt kiváltó alapprobléma kezelésével el is múlik. A kellemetlen tünetek elviselhetőbbé tételéhez kipróbálhatunk néhány egyszerű, házi módszer is:

 • Ügyeljünk arra, hogy a szoba levegője ne legyen túl száraz! Használjunk párásítót! A száraz levegő csak tovább irritálhatja az egyébként is gyulladt nyálkahártyát.
 • Igyunk sok folyadékot! Ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a nyálkahártya kellően nedves maradjon, és a termelődő váladéktól is könnyebben megszabadulhassunk.
 • Használjunk tengervizes orrspray-t, ami segít feloldani a letapadt váladékot, így azt könnyebb kifújni.
 • Éjszakára támasszuk fel a fejünket egy plusz párnával. Így a termelődő váladék könnyebben kikerülhet az orrból.
 • Használjunk mentolt, borsmentát, eukaliptuszt tartalmazó illóolajokat, fürdősót vagy akár kenőcsöt. Ezek, bár közvetlenül nem hatnak az orrdugulásra, hűsítő hatásúak, és a lélegzetvétel szubjektív könnyebbé válását eredményezik.
 • A forró italok, a tea vagy a húsleves nemcsak a folyadékot pótolják, de arra is pozitív hatással vannak, mennyire könnyűnek érezzük a levegővételt. A húslevesben ráadásul fontos tápanyagok is vannak, melyek segíthetik a gyógyulást.
 • Vegyünk egy forró fürdőt vagy zuhanyt, esetleg alkalmazzunk gőzölést (természetesen csak kellő körültekintés mellett, nehogy megégessük magunkat). A vízgőz segíthet feloldani a letapadt váladékot, így könnyebben szabadulhatunk meg attól.
A helyes orrfújási technika is elengedhetetlen: mindig csak az egyik orrlyukat fújjuk. A gyerekeket is minél hamarabb érdemes megtanítani és rászoktatni a helyes orrfújásra. A helyes orrfújási technika is elengedhetetlen: mindig csak az egyik orrlyukat fújjuk. A gyerekeket is minél hamarabb érdemes megtanítani és rászoktatni a helyes orrfújásra. Forrás: Shutterstork.com

GYAKORI KÉRDÉSEK AZ ORRDUGULÁSSAL KAPCSOLATBAN

Lehet a COVID-19 tünete az orrdugulás?

Az összegyűjtött adatok szerint az orrdugulás nem tartozik a COVID-19 jellemző tünetei közé, mindössze az érintettek néhány százaléka tapasztalta ezt meg. A gyakoribb, jellemzőbb tünetek inkább a száraz köhögés, a láz, a szag- és ízérzékelés elvesztése, valamint a szokatlan gyengeség és fáradékonyság.

A COVID-19 fertőzést követő negyedik-ötödik napon tapasztalhatóak az első tüneteket, melyek általában a hirtelen felszökkenő magas láz, fejfájás, nehézlégzés és száraz köhögés, íz és szaglásvesztés. A COVID-19 fertőzést követő negyedik-ötödik napon tapasztalhatóak az első tüneteket, melyek általában a hirtelen felszökkenő magas láz, fejfájás, nehézlégzés és száraz köhögés, íz és szaglásvesztés. Forrás: Shutterstork.com

Mikor múlik el az orrdugulás?

Az, hogy mikor szabadulunk meg az orrdugulástól, elsősorban az azt kiváltó alapbetegségtől függ. Szénanátha esetén gyakran több hónapig is eltarthat az orrdugulás, míg ha megfázás okozza, általában 7-10 napon belül elmúlnak a tüneteink. Ha anatómiai eltérés vagy orrpolip (esetleg más hasonló probléma) okozza az orrdugulást, akkor általában csak a műtét jelent megoldást a panaszokra.

Mit együnk, ha nagyon be van dugulva az orrunk?

A csípős, fűszeres ételek, elsősorban a kapszaicint tartalmazó paprika segíthet az orrdugulás tüneteinek enyhítésében (legalábbis ideiglenesen). A kapszaicin ugyanis fokozza a váladéktermelődést, és hígabbá is teszi az orrban termelődő váladékot, így az könnyebben távozik az orrból.

Súlyos betegség jele, ha folyton éjjel dugul be az orrunk?

Az éjjeli orrdugulás – ha más tünetünk nincs – tulajdonképpen természetes jelenség, mely a legtöbbször reggel, felkelés után el is múlik. Fekvő helyzetben ugyanis nemcsak az orrban folyamatosan termelődő váladék távozik lassabban, de a véráramlás és a vérnyomás is változik ilyenkor. A felsőtest és a fej vérellátása nő, vagyis az orrüregben is vérbőség következik be, ennek pedig az orrdugulás az egyik következménye.

Jó orrdugulás ellen az orrba dugott fokhagyma?

Egy, a közösségi oldalakon terjedő „tuti tipp” szerint azonnal megszünteti az orrdugulást, ha megtisztított nyers fokhagymagerezdet dugunk az orrunkba. Ennek azonban nem sok értelme van, sőt kifejezetten ártalmas is lehet. A fokhagyma ugyan a népi gyógyászat szerint jótékony hatással van az immunrendszerre, de illóolajai kifejezetten irritálhatják az egyébként is gyulladt és érzékeny nyálkahártyát.

Milyen antibiotikumot szedjek orrdugulásra?

Az orrdugulást csak viszonylag ritkán okozza bakteriális fertőzés, sokkal gyakoribb, hogy vírusfertőzés vagy allergia áll a tünetek hátterében. Ezekre pedig az antibiotikum teljesen felesleges. Antibiotikumot kizárólag akkor szedjünk, ha ezt a kezelőorvos írja elő! Az antibiotikummal való öngyógyszerezés a legtöbb esetben nemcsak teljesen hatástalan, de hosszú távon kifejezetten káros!

Források:

Medical News Today https://www.medicalnewstoday.com/articles/nasal-congestion

Healthline https://www.healthline.com/health/nasal-congestion

Journal of Investigational Allergology and Clinical Immunology http://www.jiaci.org/issues/vol16issue03/1.pdf

Diseases of the Nose, Throat and Ear (CRC Press, 2016.) szerk.: S. Musheer Hussain

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához