Ezeket látta már?

Olcsó légtisztítás otthonra

2011.01.17. Módosítva: 2015.11.04.

Esztétikus egészség légtisztító szobanövényekkel. A szobanövények üde színfoltjai otthonunknak, képesek pozitív energiát közvetíteni, és kellemes hangulatot árasztani lakásunkban.

A levegő tisztábbá tételére nemcsak a forgalmas utakon, hanem a saját lakásunkban is nagy szükség van. Ennek egy egyszerű, olcsó és esztétikus módja, ha olyan szobanövényeket válogatunk össze, melyek képesek kiszűrni a levegőből a káros gázokat: a formaldehidet, a benzolt és az ammóniát.

Olcsó légtisztítás otthonra

Az első megemlítendő növény, ami tökéletes légtisztító a krizantém. Igen mutatós növény, ám ezen túl kiválóan használható a levegő szűrésére, illetve mint gyógynövény is remekül helytáll. Ahhoz, hogy krizantémunk hosszú ideig megtartsa pozitív tulajdonságait, és sokáig lakásunk dísze legyen, sok fényre van szüksége. A másik, amire oda kell figyelnünk, hogy nappal 20-22°C-on tartsuk, azonban éjszaka figyeljünk, hogy 18°C felé ne kússzon a hőmérő higanyszála a krizantém "hálószobájában".

A következő hatékony légtisztító, az elegáns vitorlavirág, melynek fényes, különleges sötétzöld, lándzsa alakú levelei magukba zárják a káros gázokat. Tartásánál figyelembe kell vennünk, hogy a növény rendkívül érzékeny a hidegre, ezért 16°C-nál hűvösebb helyen semmiképp ne tartsuk. Leginkább a szűrt fényt szereti, és a legjobb, ha egy kavicsokkal borított vízzel teli tálcára helyezzük, hiszen sok vízre van szüksége.

Ha egy belvárosi lakásban élünk, a szén-dioxid szűrésére a legmegfelelőbb növény, amit választhatunk a zöldike. A zöldike képes kiszűrni a levegőben lévő szén-dioxid közel 96%-át, így nemcsak dekoratív darabja lesz az otthonunknak, hanem egészségesebb otthont teremt.

Szerencsére zöldike barátunk nem kényes, így azoknak is ajánljuk, akik nem gyakorlott növénytartók. Vízigénye azonban elég nagy, így igyekezzük rendszeresen locsolni, és hűvös, félárnyékos helyen tárolni.

Forrás: Napidoktor