Ezeket látta már?

Ezeket tanácsolja az orvos orrszárazság, orrdugulás ellen

orrszárazság, orrdugulás, orrspray, allergia

Az orrdugulás és az orrszárazság kellemetlen panasz, melytől minél hamarabb meg szeretnénk szabadulni. De vajon hogyan?

Allergiás, náthás időszakban igen gyakori az orrdugulás. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégészt, allergológust, a Fül-orr-gégeközpont orvosát arról kérdeztük, hogy milyen orrspray-ket érdemes használni a fellépő tünetek ellen?

Miért lép fel orrdugulás?

Orrdugulás akkor lép fel, ha valami irritálja az orr belsejét bélelő szöveteket. Az irritáció gyulladásból, duzzanatból és nyálkaképződésből álló láncreakciót indít el, amelynek célja, hogy eltávolítsa a betolakodókat. Ez igen hasznos, ám igencsak megnehezíti a levegő orron keresztül történő áramlását. A probléma gyakran az első jele a vírusos vagy bakteriális fertőzésnek, de a tavaszi/nyári időszakban allergia is okozhatja.

Náthás orrdugulásra

Nátha esetén jelentkező orrdugulás ellen kiválóan beválnak az ún. orrnyálkahártya lohasztó készítmények. Ezek az orrnyálkahártyában található apró ereket húzzák össze, ezáltal csökkentik az orrdugulást okozó duzzanatot, így újra szabadon lélegezhetünk az orrunkon keresztül. Habár recept nélkül is beszerezhetők, ám fontos, hogy csak a betegtájékoztatóban leírt ideig alkalmazzuk az orrspray-ket, ne szokjunk rá, hosszabb ideig használva az orrnyálkahártyát károsíthatják!

Allergiás orrdugulás ellen

Ha légúti allergia miatt nem kapunk az orrunkon levegőt, akkor ne az előbb említett készítményeket keressük. Allergiás orrdugulás ellen gyulladást csökkentő, szteroidos, esetleg antihisztaminnal kombinált orrspray-re van szükségünk. A receptre kapható készítményeket hosszú távon is biztonsággal alkalmazhatjuk, ne féljünk, a szteroid csak helyileg szívódik fel az orrnyálkahártyáról, emiatt mellékhatásoktól sem kell tartanunk.

Ha orrszárazság jelentkezik

Orrszárazság lehet autoimmun betegségek tünete, okozhatja túlzásba vitt nyálkahártya lohasztó orrspray használat is, de bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként vagy hormonális változások következtében is jelentkezhet. Gyakran épp a nátha vagy allergia kezelésére szolgáló, szájon át szedhető készítmények okozzák, ezért kiegészítésként vagy megelőzésre is érdemes tengervizes orrspray-t használni. Már gyermekkortól és várandósság esetén is alkalmazható készítmények.

Orrhigiénia

Az orrmosó hasznos kiegészítő. Orrszárazság esetén is bevethető, a tengervizes orrspray mellett. Az orrmosás egy e célra kifejlesztett irrigátor segítségével történik, amibe feloldjuk a készen kapható optimalizált arányú sókeveréket. Az így kapott folyadékkal az orrüregeket át tudjuk mosni, mely nátha, arcüreggyulladás és hátsó garatfali csorgás esetén is alkalmazható kiegészítő kezelésként, akár naponta többször is.

Ha semmi nem használ

Nem szűnő orrdugulás (10 napon túl) esetén mindenképp javasolt a fül-orr-gégészeti vizsgálat. Ha a probléma tartósan fennáll, a háttérben akár orrsövényferdülés vagy orrpolip is állhat, melyek kezeléséhez műtétre lehet szükség.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Állandó orrdugulás: ezek a betegségek is okozhatják

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

orrdugulás

Forrás: Fül-orr-gégeközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához