Ezeket látta már?

Viszket a torka? Ezt is a parlagfű allergia teszi!

parlagfű, allergia, pollenallegia, szemviszketés, vörös szem, ekcéma,

A jól ismert légúti tünetek mellett a parlagfű allergia egyéb panaszokat is okozhat az általánosnak számító torok- és szemviszketésen túl.

Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa összefoglalta a parlagfű-allergia nem légúti tüneteit.

Vörös szemek

A parlagfű allergia szénanáthás tüneteket okoz, amiről elsősorban a tüsszögés, orrfújás, orrdugulás jut eszünkbe. A szénanátha azonban gyakran okoz szempanaszokat is. Vörös szemek, allergiás kötőhártya-gyulladás is jelentkezhet. A tünetek a levegőből a szembe jutó pollenek hatására fokozódnak. Ez ellen érdemes napszemüveggel védekezni, illetve kerülni kell a szem dörzsölését, megérintését. A szemtünetek ellen antihisztamin tartalmú szemcsepp segíthet, így csökkenteni lehet a szénanátha tüneteként jelentkező szemviszketést, és ezáltal a szemdörzsölést is.

Viszkető torok

A szénanátha tünete is lehet, ha gyakran tapasztal kellemetlen viszkető érzést a torkában. A szem- és orrviszketéshez hasonlóan ezt is okozhatja a parlagfű pollen belélegzése, de gondolni kell a keresztallergia lehetőségére is. Különösen, ha a torokviszketés nemcsak ilyenkor, hanem a parlagfűszezontól függetlenül, egész évben jelentkezik és egyéb tünet is társul mellé, például ajak- vagy szájpadlás viszketés, duzzanat, égő érzés. Ilyen esetben ugyanis valamilyen élelmiszer fogyasztása okozza a tüneteket. Parlagfű allergia esetén keresztallergiát okozhat többek közt a görögdinnye, a cukkini, banán és az uborka is.

Súlyosbodó ekcéma

Parlagfű szezonban bőrtünetek is jelentkezhetnek és a meglévők is súlyosbodhatnak. A bőrre tapadó pollenek ugyanis bőrviszketést, ekcémás tüneteket is okozhatnak. A viszketést antihisztamin készítmények szedésével, illetve ekcéma elleni krémek használatával enyhíthetjük. Érdemes vékony ruházattal védeni a bőrt attól, hogy a pollenekkel közvetlenül érintkezzen, illetve pollenszezonban a szabadban sem javasolt teregetni. A nedves ruhán megtapadó pollenek egész nap közvetlenül irritálják a bőrt, belélegzésük pedig nemcsak a bőr-, hanem a légúti tüneteket is felerősítheti.

Dr.Moric Krisztina hangsúlyozza, hogy egyéni érzékenységtől és az aktuális pollen koncentrációtól függően a parlagfű szezonban egyénenként eltérő lehet az allergiás tünetek erőssége. Ettől függetlenül az allergia orvosi kezelése minden allergiás számára fontos, mert csak így lehet megelőzni az újabb allergiák kialakulását és azt, hogy szövődményként asztmás tünetek jelentkezzenek.

Allergiás a parlagfűre? Ezek a zöldségek, gyümölcsök felerősíthetik a tüneteket

Mit kell tudnia a keresztallergiáról?

A keresztallergia meglepő módon valójában kontaktallergiának tekinthető, vagyis a szájban, szájpadláson vagy a száj körüli területen alakulnak ki az allergiás tünetek bizonyos ételek elfogyasztása után. Olvasson tovább >>

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Parlagfű allergia: ha először tapasztalja a tüneteket, ezeket a vizsgálatokat végeztesse el!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

parlagfű

Forrás: Budai Allergiaközpont